Заступник Начальника ОВА Сергій Здітовецький разом з директором Департаменту агропромислового розвитку ОВА Олегом Сідоровим взяли участь у регіональній нараді з питань розвитку тваринництва, яка відбулась на Хмельниччині.

До заходу долучилися представники Міністерства аграрної політики та продовольства України і керівники структурних підрозділів обласних військових адміністрацій.

Заступник директора Департаменту – начальник управління тваринництва Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Олена Дадус детально охарактеризувала стан галузі тваринництва України та виклики, які сьогодні стоять. Також вона окреслила пріоритетні вектори його розвитку.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року сільське господарство зазнало страшних втрат. Війна призвела до руйнування або знищення багатьох ферм. Лише небагатьом фермерам вдалось евакуювати своїх тварин з районів, що опинилися під окупацією. Ферми зазнають значних фінансових втрат через відсутність можливості реалізувати продукцію.

Також учасники засідання мали нагоду ознайомитись із провідними господарствами Хмельниччини у галузі тваринництва, зокрема відвідали підприємства ФГ «Маїсс» (с.Масівці) та СТОВ «Волиця» (с. Волиця). Господарства мають статус племзаводу з розведення голштинської породи ВРХ.

Варто зазначити, що тваринництво в Україні має важливе значення для забезпечення продовольчої безпеки держави та має потенційно значний експортний потенціал.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ «Про стан забезпечення продовольчої безпеки», відповідно до якого Кабінет Міністрів України має розробити у 2024 році та схвалити Концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва, зокрема щодо:

  • відновлення тваринництва шляхом визначення пріоритетних напрямів стимулювання збільшення поголів'я сільськогосподарських тварин, зокрема великої рогатої худоби;
  • сприяння розвитку великотоварного індустріального виробництва продукції тваринництва;
  • підтримку орієнтації фермерських господарств на виробництво продукції тваринництва;
  • надання підтримки розвитку на кооперативних засадах господарств населення, які здійснюють виробництво тваринницької продукції;
  • сприяння розвитку сімейних фермерських господарств;
  • надання підтримки особистим селянським господарствам, які утримують корів, шляхом забезпечення доступу до якісних кормів, консультування з питань продуктивності та безпеки продукції, а також необхідного ветеринарного обслуговування.

Україна має потенціал до відновлення та розвитку тваринництва, зацікавлена в сталому, екологічно безпечному тваринництві та якісній продукції.