Україна та Молдова підписали протокол щодо організації спільного контролю на пункті пропуску для залізничного сполучення «Новосавицька-Кучурган» на території України.

Підписання відбулося за підсумками онлайн-розмови Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Прем’єр-міністра Молдови Доріна Речана.

Протокол з української сторони підписали Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко та В. о. Голови Державної митної служби України Сергій Звягінцев. З молдовської сторони: заступник начальника Генерального інспектората Прикордонної поліції Міністерства внутрішніх справ Республіки Молдова Діана Салкуцан та директор Митної служби при Міністерстві фінансів Республіки Молдова Ігор Талмазан.

«Весною ми вперше застосували спільний контроль на залізниці в пункті пропуску «Серпневе 1 — Басараб’яска». Ця практика відмінно себе зарекомендувала. Це суттєво сприяє українському експорту, вдвічі зменшує тривалість усіх процедур, мінімізує черги, заощаджує державні кошти. В перспективі досвід спільного контролю застосуємо на всіх пунктах пропуску з Молдовою і, переконаний, на кордонах з усіма нашими сусідами-державами ЄС», — сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Очільник українського Уряду наголосив, що спільний контроль на пунктах пропуску дасть переваги обом країнам у логістичній, торговельній та економічній сферах.

Денис Шмигаль відзначив, що Україна, Молдова й Румунія в тристоронній співпраці мають всі можливості активізувати логістичні коридори, щоб диверсифікувати шляхи українського експорту.

Під час онлайн-зустрічі прем’єр-міністри України та Молдови обговорили подальші кроки щодо розвитку логістичних коридорів, економічне та енергетичне співробітництво.