Сьогодні потенційно замінованими в Україні залишається близько 174 тисяч кв. км. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття. Україна збирається це зробити за найближчі роки. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму «Розмінуй Україну», що відбувся в Києві 27 вересня.

«росія залишає за собою смертоносний слід. Міни — це зброя, яка лишається активною ще довго після війни. Не розрізняє, де військовий, де дитина. Ворог умисне мінує наші міста й села, ліси та поля, щоб завдати втрат. Не лише військовим, але й тисячам мирних людей», — відзначив Денис Шмигаль і додав, що за оцінкою Світового банку на очищення замінованої території потрібно витратити понад 37 млрд доларів.

Прем’єр-міністр повідомив, що Уряд уже створив Міжвідомчу робочу групу з питань гуманітарного розмінування для координації всіх міністерств та відомств. Формується Центр гуманітарного розмінування для аналізу інформації, для стратегічного планування та для діалогу з партнерами. Реалізується план обстеження та очищення сільгоспземель. Вже обстежено понад 200 тис. га з 470 тис. га, визначених як пріоритетні. Близько 120 тисяч гектарів повернули в обробку.

«Розмінували 18 тис. км інфраструктури, перевірили на предмет мінної загрози понад 12 тис. домівок українців. Напрацьовуємо Стратегію та Національну програму протимінної діяльності. Її пріоритети: розмінування об’єктів інфраструктури, громадська безпека, очищення сільськогосподарських угідь. Наша мета — очистити Україну за лічені роки», — підкреслив очільник Уряду.

Водночас, за його словами, Україні потрібна солідарна підтримка Європи та світу. Бо жодна країна не впоралася б з такою проблемою самотужки.

«Що ми пропонуємо? Перше — готовність тестувати найсучасніші технології з розмінування. Особливо технології дистанційного обстеження територій.  Інновації, які пройдуть випробування на наших землях, завтра будуть мейнстрімом», — зазначив очільник Уряду.

Друге, що пропонує Україна, — створення та нарощення виробництва. Як зазначив Денис Шмигаль, ідеться про підтримку українських виробників техніки й обладнання та локалізацію виробництв іноземних підприємств.

Третє — створення конкурентного ринку розмінування. Насамперед чіткої зрозумілої системи сертифікації для операторів протимінної діяльності.

«Четверте — компенсації для підприємств, які будуть купувати через аукціони Prozorro послуги з розмінування. Бачимо конкретні приклади. Пілотний аукціон вже відбувся на Житомирщині. На програму гуманітарного розмінування загалом в проекті держбюджету 2024 року вперше закладено 2 млрд грн», — повідомив Прем’єр-міністр.

Також Україна потребує залучення фахівців для навчання. Станом на сьогодні, за словами Глави Уряду, Україна має близько 3 тисяч саперів, тоді як потреба складає в більш ніж 10 тисяч.

Денис Шмигаль зауважив, що наразі майже 40 країн та організацій-партнерів погодили виділення близько 250 млн доларів, зокрема на спецтехніку для гуманітарного розмінування. Він подякував усім партнерам, які допомагають нам в очищенні України від російського мінного сміття.