Сьогодні українська економіка функціонує в трьох вимірах: економіка війни, економіка відновлення й економіка майбутнього. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Регіонального економічного форуму, що проходить у Києві.

«Ми всі розуміємо, що війна проти росії та звільнення наших територій — це не спринт, а марафон. І ми маємо бути готові до цього, зокрема, економічно», — відзначив Денис Шмигаль.

Глава Уряд зауважив, що Україна торік перевела економіку на «воєнні рейки». Весь бюджет мирного часу спрямований на сектор безпеки й оборони, на закупівлю й виробництво всього необхідного для Збройних сил. Загалом, за його словами, держава спрямує цьогоріч на безпеку майже 2 трлн грн.

«Економіка відновлення. У нас п’ять пріоритетів: розмінування, відновлення житла, критичної інфраструктури, енергетики, економіки», — зазначив Прем’єр-міністр.

Як підкреслив Денис Шмигаль, цього року в бюджеті вперше закладено кошти на низку речей: на виробництво боєприпасів, техніки, дронів; розвиток індустріальних парків; підтримку законодавства про «інвестиційних нянь»; гранти для малого й середнього бізнесу; гуманітарне розмінування.

«У гуманітарному розмінуванні рухаємося до створення ринкових механізмів. Проговорили з Міністром економіки ідеї як проводити фінансування. Фінансувати не самі компанії, а аграріїв та громади, які замовляють послуги гуманітарного розмінування через Prozorro. Які отримують найнижчу ціну на біржі, оплачують послугу, отримують сертифікат, і держава це компенсує», — сказав глава Уряду.

Прем’єр-міністр також закликав представників місцевого самоврядування звернути увагу на роботу регіональних комісій. Адже невдовзі у Дії будуть запроваджені сертифікати для людей, які втратили житло.

«Пріоритет зараз — відновити житло для тих, хто його втратив. Відновлення житла треба прискорювати через створення регіональних комісій», — наголосив Денис Шмигаль.

У відновленні енергетики ключовий акцент, за словами Прем’єр-міністра, —це захист об’єктів. Ведеться робота з «Укренерго», Агентством відновлення та військовими. Очільник Уряду відзначив, що зараз Україна більш сильна й готова до зими, ніж минулого року.

«Відновлення критичної інфраструктури. Створили необхідну архітектуру відбудови. Робота в цьому напрямку буде продовжуватись. Важливим елементом залишається будівництво фортифікаційних споруд в регіонах, де існує така потреба», — сказав Прем’єр-міністр.

Економічне відновлення, за словами глави Уряду, передбачає продовження підтримки малого й середнього бізнесу через низку програм: від «Доступні кредити 5-7-9» до безповоротних грантів єРобота.

Tags: ,
Поділитись: