Сьогодні Начальник ОВА Сергій Борзов взяв участь в онлайн нараді щодо оптимізації процесів військово-лікарської експертизи в ЗСУ, яка відбулася під головуванням Міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка.

Йшлося про виконання рішення РНБО, яке було введено в дію Указом Президента від 12 вересня 2023 року.

Під час зустрічі обговорили необхідність навести лад у закладах охорони здоров'я, які закріплені за ТЦК і проводять медогляди. Зауважили на відстороненні лікарів у ВЛК при ТЦК лікарів, які працюють в госпітальних ВЛК. За кошти, які платить НЗСУ, можна сформувати окрему чергу, щоб не було загальної черги в поліклінічних відділеннях, що сповільнює прийом.

На національному рівні вже створено міжвідомчу робочу групу, куди входять представники МОЗ, Міноборони, Командування Медичних сил ЗСУ та Мінцифри. Для формування регіональних робочих груп визначено тижневий термін.

Основне завдання - перевірка обґрунтованості рішень, що були ухвалені з приводу інвалідності та непрацездатності медико-соціальними експертами комісії і ВЛК, починаючи від початку воєнного стану в Україні 25 лютого 2022 року.

Як наголосив Сергій Борзов, наразі уже пропрацьовано алгоритми, за якими мають відбуватися перевірки. Буде переглянуто усі рішення щодо встановлення інвалідності, починаючи від 24 лютого 2022 року. Важливо, що перевірки будуть перехресними: тобто один регіон буде перевіряти рішення іншого регіону, аби забезпечити об'єктивність. Робота регіональної робочої групи триватиме до 20 листопада.

Після підсумкового звіту на національному рівні у грудні поточного року стосовно виявлених порушень будуть прийняті рішення про повторні огляди або передачу справ до правоохоронних органів.

«Кожна маніпуляція буде викрита і буде відповідне покарання!» - підкреслив Начальник ОВА.