Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна разом із представниками гуманітарної місії «Проліска» відкрили інформаційний простір на базі гуртожитку Зозівського професійного аграрного ліцею.

Саме цей заклад освіти фактично з перших днів повномасштабної війни облаштував місце тимчасового проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Спочатку техніки та меблів не вистачало для комфортного перебування і створення умов, наближених до домашніх. Однак, за допомогою міжнародних організацій та фондів вдалося придбати багато необхідного.

Сьогодні в інфопросторі облаштовані робочі місця з ноутбуками, навушниками, принтером, настільними лампами, письмовими столами та офісними стільцями. Також працює якісний і швидкісний інтернет.

Як зазначив Сергій Романович, регіональний координатор проєкту, це дозволить дітям навчатися, виконувати домашні завдання онлайн, проводити своє дозвілля за переглядом фільмів чи мультфільмів. Дорослі також можуть використовувати техніку для роботи чи навчання. Більше того, студенти Зозівського ліцею проводитимуть за потреби там заняття.

Загалом ГО «Проліска» дослідила основні потреби ВПО та надала допомогу в розмірі близько 1 мільйона гривень.

За ці кошти раніше придбали кухонні столи та стільці, шафи для зберігання посуду. Також доукомплектували кухні настільними електричними плитами, холодильниками, електром’ясорубками. Передали в особисте користування ВПО тарілки двох видів та чашки.

Від імені Начальника ОВА Сергія Борзова, Наталя Заболотна подякувала партнерам за величезну роботу, яку вони виконують для покращення умов проживання внутрішніх переселенців.

«Наразі на Вінниччині проживають близько 162 тис. ВПО. Облаштовано майже 90 місць тимчасового компактного поселення для внутрішньо переміщених осіб. Дорослим потрібно працювати, дітям треба мати можливість приєднуватися до навчання в закладах освіти. Цей проєкт є дуже важливим»,- наголосила посадовиця.

Обласна військова адміністрація співпрацює з усіма міжнародними партнерами на теренах регіону, щоб місця компактного проживання ВПО були забезпечені усім необхідним.

«Звичайно ж, ми не зможемо замінити рідний дім, проте маємо створити комфортні умови для проживання у нашій області», — резюмувала Наталя Заболотна.