Про це повідомила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна.

«Сьогодні у Вінницькій області статус внутрішньо переміщеної особи мають 161 329 людей. Нам потрібно їх підтримувати та допомагати у вирішенні проблем. Це можливо лише в комунікації влади, громадськості та безпосередньо ВПО. Тому при Вінницькій обласній військовій адміністрації ми створили цей консультативно-дорадчий орган». – зазначила Наталя Заболотна.

До ради увійшли дев’ять внутрішньо переміщених осіб, три члени громадських об‘єднань, які забезпечують та захищають права ВПО, а також шість представників органів виконавчої влади.

Головою ради на першому установчому засіданні обрали Іллю Хаджинова, ректора Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Наталя Заболотна від імені Начальника ОВА Сергія Борзова наголосила, що постійна допомога внутрішньо переміщеним особам є одним із пріоритетів обласної військової адміністрації.

Йдеться про державну, соціальну, психологічну, матеріальну підтримку, відповідно до першочергових потреб людини, а також про адаптацію до нових умов.

«Я хочу, щоб ми змогли інтегрувати людей до тієї спільноти, де вони проживають. Щоб незалежно від того, де вони оселяться, - чи у великому місті, чи в маленькому містечку, - не хвилювалися, що на них не звертають уваги та не вирішують їх проблеми. Щоб вони брали участь у прийнятті рішень, які стосуються питань ВПО. Бо головний принцип – це коли під час прийняття рішення враховується думка того, для кого воно приймається», - підкреслила Перший заступник Начальника ОВА.

Також Наталя Заболотна зауважила, що частина людей поїде як тільки буде змога повертатися. Частина – залишаться, тому що створять тут сім’ю, знайдуть роботу тощо.

«Для справді ефективної роботи така рада має бути у кожній громаді. Нам треба активізувати цей процес, адже наразі такі ради є лише у декількох. Якщо проблему не можна вирішити на місці, треба робити це на обласному рівні. Ми маємо активно співпрацювати з органами місцевого самоврядування. Я закликаю до продуктивної роботи! Переконана, що люди, які увійшли до складу ради, працюватимуть ефективно, оскільки мають величезний досвід підтримки та допомоги ВПО». – резюмувала посадовиця.