У рамках робочого візиту до Вінниччини представники Національної служби здоров’я України зустрілися з головами територіальних громад.

Присутні обговорили питання обізнаності й доступності програми «Доступні ліки» мешканцям області та окреслили основні складнощі комунікації між власниками закладів охорони здоров’я, органами місцевого самоврядування, лікарями й пацієнтами, особливо в сільській місцевості.

Також під час зустрічі торкнулися проблеми менеджменту в медичних закладах регіону.

Як наголосила Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, Вінниччина як і решта областей України, зіштовхнулася зі значними викликами, пов’язаними з війною.

«Чисельність населення в області зросла і це не може не позначитись на функціонуванні системи охорони здоров’я. У регіоні зараз працює 132 медичні заклади. За цей рік вони уклали контракти з НСЗУ на суму більше 6 млрд грн., з яких вже 3,5 млрд грн. вже надійшли. Однак, незважаючи на це, від людей продовжують надходити скарги на лікарні. Найчастіше – оплата медичних послуг власним коштом», - зауважила посадовиця.

Щодо програми «Доступні ліки» незрозумілим залишається факт, коли аптека заключила договір з НСЗУ і за весь цей рік не отоварила жодного рецепту. Проблемою залишається відстань в сільській місцевості до найближчої аптеки. Подекуди людина долає десятки кілометрів, щоб отримати безкоштовні ліки.

У ході обговорення, голова НСЗУ Наталія Гусак зазначила, що здоров’я і життя мешканців громад – це безпосередня відповідальність керівників. Спроможність закладів охорони здоров’я і доступ до якісних медичних послуг – теж.

«Зараз 13 376 аптек в Україні відпускають ліки за програмою реімбурсації. Із них – 512 розташовані у Вінницькій області. – підкреслила Наталія Гусак. – Але тільки 184 000 мешканців регіону користуються нею регулярно. Тож інформуйте населення про наявність програми медичних гарантій – це найменше, що ми можемо зробити для людей!»

Очільниця інституції акцентувала увагу на аналізі в регіоні аптечної мережі, зіставлення її з кількістю мешканців громад й кількістю пацієнтів з хронічними захворювання. Також голова НСЗУ наголосила на потребі стимулювання аптечних закладів доєднуватися до програми реімбурсації та посилення інформування для населення про можливості й переваги програми.

«Сьогодні не час для замовчування проблем і толерування неефективного менеджменту. Наша країна, як ніколи, потребує справедливості, наші Захисники та Захисниці – якісних послуг, наші люди в тилу – турботи та підтримки», - зауважила Наталія Гусак.

На завершення, Наталя Заболотна підкреслила, що кошти, які надають НСЗУ, мають перебувати не на депозитних рахунках керівників закладів охорони здоров’я, а використовуватися за призначенням.

«На Вінниччині сформована абсолютно спроможна мережа медичних закладів. Єдине, що необхідно – це злагодженість у діях їх власників та керівництва. Позиція НСЗУ чітка – держава допомагає та буде допомагати лікарням. Переконана, цей робочий візит сприятиме активнішій участі керівників громад Вінниччини у розвитку їх закладів для забезпечення кожного нашого жителя якісною та доступною медичною допомогою», - резюмувала посадовиця.