Вчора у Вінниці відбулося виїзне засідання Ради безбар’єрності під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участю Першої леді Олени Зеленської.

Під час вступного слова Прем'єр-міністр відзначив, що усунення суспільних бар’єрів надзвичайно важливе в умовах триваючої війни і має бути пріоритетом Уряду. Ці завдання можливо вирішити лише об'єднуючи зусилля влади, громадянського суспільства та бізнесу.

Перша леді Олена Зеленська підкреслила, що у громадах має з’являтися все більше прикладів безбар’єрних рішень.

«Доки триває війна людей, які потребуватимуть протезування, на жаль, ставатиме більше. Це означає, що ваша робота набуває ще більшої важливості. Зараз ми точно знаємо: безбар’єрною має стати вся країна. Це має бути весь наш простір. Фізичний, коли зручність не закінчується разом з інфраструктурними змінами. І простір ментальний, коли можливості не обмежені ніде, ні в чому», – акцентувала Олена Зеленська.

Під час засідання Начальник ОВА Сергій Борзов презентував присутнім флагманський проєкт в рамках реалізації Національної стратегії безбар'єрності на Вінниччині.

Він зазначив, що в умовах активних бойових дій перед нами постають нові виклики.

«Є зростаюча потреба в реабілітаційній допомозі людям, які постраждали внаслідок війни. Тому поки наші Захисники та Захисниці обороняють нас на фронті, ми маємо розбудувати таку систему надання реабілітаційної допомоги, яка б забезпечувала якісними послугами усіх, хто того потребує, незалежно від того, проживають вони в обласному центрі чи у віддаленій громаді», – наголосив очільник області.

Крім цього, у Вінницькій області будуть визначені опорні реабілітаційні заклади та посилено їх спроможність. Створять Тренінговий центр для підготовки та безперервного професійного розвитку мультидисциплінарних реабілітаційних команд усіх закладів охорони здоров’я регіону, які законтрактовані на реабілітаційні пакети НСЗУ.

Також Сергій Борзов додав, що на Вінниччині працюватимуть над допоміжною інфраструктурою та послугами, зокрема передбачено створення соціального готелю для родичів осіб, що отримують реабілітаційну допомогу.

«Ми спрямуємо свої зусилля на розвиток та посилення спроможності мережі надавачів паліативного догляду. Між іншим, плануємо вивчити досвід та розробити модель функціонування Центру асистивних технологій», – зауважив Начальник ОВА.

Більше того, він наголосив, що буде проводитися робота із громадами над створенням умов для рекреації та інтеграції осіб з порушеннями функціонування/інвалідністю в громади.

«Переконаний, що результати проєкту матимуть позитивний вплив як безпосередньо на осіб, що потребують реабілітації, зокрема ветеранів та ветеранок, так і на жителів громад і державу загалом», – резюмував очільник Вінниччини.