Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна разом із Головою Нацсоцслужби України Василем Луциком відвідали Вінницький обласний центр реабілітації «Обрій».

Під час візиту оглянули спальні, денні майстерні, кімнату релаксації, будиночки для сімейного відпочинку, теплиці – матеріально-технічну базу для надання послуг.

За словами Наталі Заболотної, унікальність полягає в тому, що в цьому середовищі дитина навчається самостійному проживанню, комунікації з однолітками та дорослими, які не належать до числа родини.

«У закладі надають послуги раннього втручання та тимчасового відпочинку для батьків або осіб, що їх замінюють, які виховують дітей з інвалідністю. Це та база, яка необхідна для того, щоб реформа деінституціалізації справді запрацювала. Вінницька область – єдина в Україні, яка впровадила послугу тимчасового відпочинку за власні кошти». – підкреслила посадовиця. 

Василь Луцик зазначив, що цілком підтримує наш вектор розвитку та вважає, що цей досвід можна і потрібно поширювати на інші регіони.

На державному рівні паралельно до цієї послуги розглядають можливість створення патронатних сімей. У них дитина з інвалідністю зможе проживати від одного до двох місяців. Це і відпочинок, і навчання, і соціальна адаптація.

«Якісні соціальні послуги – наш пріоритет. Ми скеровуємо чималі зусилля для того, щоб усі люди мали належний рівень життя та мінімізувати ті труднощі, з якими вони стикаються. Будемо й надалі реалізовувати державну політику у соціальній сфері!» - наголосила Наталя Заболотна.