Вже другий рік поспіль в умовах повномасштабної війни в області розпочинаються жнива. Ситуація залишається досить напруженою не тільки на фронті, а й в економіці.

Про виклики жнивної кампанії йшлося під час наради Начальника ОВА Сергія Борзова з очільниками районних військових адміністрацій, керівниками сільськогосподарських підприємств, фахівцями обласних управлінь та служб Вінниччини.

Також у засіданні взяв участь онлайн Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Звертаючись до присутніх, очільник області подякував аграріям за важку та наполегливу працю, адже попри війну вони продовжують підтримувати стабільну економічну ситуацію в регіоні.  

«Продовжуємо забезпечувати продовольчу безпеку України. За завданням Уряду, саме Вінниччина входить до переліку областей, які мають забезпечити країну продовольством. Деокуповані регіони ще заміновані, на окупованих сільгоспроботи вести неможливо, тож необхідно забезпечувати хлібом свою країну та виконувати  експортні зобов’язання», - підкреслив Сергій Борзов.

В області вже розпочато збирання ранньої групи зернових та зернобобових культур. За словами Начальника ОВА, очікується значний валовий збір ранньої групи зернових.

Через обмеження експортних можливостей наявна цінова ситуація на зерновому ринку не покриває собівартість вирощування сільськогосподарських культур. Зокрема, «Зерновий коридор», сформований ООН, постійно блокується країною-агресором.

«Ситуація складна, але не критична. Із залученням минулорічного досвіду працюємо над пошуком різних шляхів подальшого розвитку та можливості збуту виробленої сільськогосподарської продукції», - зазначив Сергій Борзов.

Зокрема, питання нарощення переробних потужностей та їх диверсифікація залишаються актуальними. Водночас розширюється ринок продовольчих товарів, створюються нові робочі місця, що, в свою чергу, сприяє стабільності та наповнюваності місцевих бюджетів.

В онлайн зверненні Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький окреслив можливості державної підтримки для аграрного сектору. Зокрема, продовжує працювати програма «Доступні кредити 5-7-9». Аграрії Вінниччини активно нею користуються, тож наш регіон у списку лідерів за показниками залучення до програми.

Крім цього, аграрії можуть скористатися ресурсом «єРобота»,  що відкриває можливості для розвитку підприємництва та створення нових робочих місць шляхом надання грантів.

«Попри всі труднощі, які принесла війна, аграрії Вінниччини продовжують працювати, тим самим забезпечуючи внутрішню та міжнародну продовольчу безпеку», - зауважив Тарас Висоцький.

Під час наради від імені аграріїв виступив очільник Вінницької ради сільгоспвиробників Василь Гелета. Він зазначив, що наші аграрії також докладають чимало зусиль, щоб допомогти Збройним Силам. За свій кошт вони вже придбали автомобілі, квадрокоптери, бронежилети і все необхідне для виконання бойових завдань.

Загалом, в рамках засідання значну увагу приділили таким питанням як: структура посівних площ під урожай 2023 року та організація збиральних робіт, огляд світових ринків сільськогосподарської продукції, особливості в оподаткуванні сільськогосподарських підприємств в умовах воєнного стану та забезпечення пожежної безпеки у природних екосистемах.

Також учасники наради заслухали коментарі фахівців про вимоги законодавства з охорони праці під час проведення комплексу збиральних робіт.

Підбиваючи підсумки, Сергій Борзов наголосив: «Ми продовжуємо докладати максимум зусиль для стабільності продовольчої безпеки області! Працюємо далі!»