Кабінет Міністрів України вчасно подав до Верховної Ради проект державного бюджету на 2018 рік і готовий до всебічного діалогу по ключових аспектах документа. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з експертами, присвяченій обговоренню проекту бюджету.  

«Бюджет  опублікований, вже є коментарі, і я буду дякувати за поради й оцінки. Хочу, аби ми вийшли на якісний документ для прийняття у другому читанні й в цілому. Чим  раніше ми це зробимо, тим буде краще для держави, - сказав Глава Уряду. – Ми повністю відкриті. За пріоритети бюджету я готовий боротися і доводити свою позицію, а технічні питання – будь ласка, давайте дискутувати. Ми тестуємо й корегуємо свої рішення в такому діалозі».   

Глава Уряду нагадав основні аспекти бюджету та макропоказники, на яких розрахований документ. Так, Кабінет Міністрів закладає прогноз росту економіки в 2018 році на 3%, інфляції – 7% і дефіциту – 2,7% ВВП. Разом з тим заплановані доходи бюджету – понад  1 трлн грн, ріст мінімальної заробітної плати – до 3723 грн. Зростання  видатків по соціальних програмах, у тому числі по програмі субсидій – до понад 122 млрд грн. Безпека й  оборона – не менше 5% ВВП, у тому числі армія – не менше 3%.  Бюджет дорожніх робіт – 44 млрд грн, у тому числі  4 млрд грн на дорогу «Львів – Одеса» через  Вінницю, Умань, Миколаїв і Херсон.

Далі – розвиток агросектору, який має стати точкою росту. Загальне асигнування на галузь на 2018 рік – 7,3 млрд грн, у тому числі 1 млрд грн на програму розвитку фермерства, 1 млрд грн на програму компенсації вартості техніки українського виробництва, 2 млрд на програму підтримки тваринництва і побудову нових комплексів.  До кінця року, як очікують в Уряді, буде сформована й узгоджена програма кредитування аграріїв з боку державних банків.           

Окрема увага бюджету – освіті, і передусім зростанню на 25% зарплат вчителів, медицині в частині продовження започаткованих цього року програм та змін, науці й культурі.  

 «Де я бачу ризики? На місцях. Там більше ресурсів, але відповідальність треба підтягувати. - сказав Володимир Гройсман. – А наш бюджет – так, дуже амбіційний. І нам треба ставити високу планку. На що я готовий піти заради ухвалення документа? Можливо, можу погодитися на пріоритетне фінансування окремих галузей. Але на поступки із совістю – не піду ніколи», - підкреслив Глава Уряду.