22 червня Начальник ОВА Сергій Борзов провів офіційну зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо та представниками делегації.

Вітаючи австрійських партнерів, Сергій Борзов висловив вдячність уряду Австрії за тверду й послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Від початку повномасштабної війни держава прийняла у себе понад 90 000 українських переселенців та надала гуманітарну допомогу на суму понад 150 мільйонів євро.

«Хочу зазначити, що ми відчуваємо та високо цінуємо вашу підтримку у цей нелегкий для усіх нас час та сподіваємось, що цей візит сприятиме розширенню двостороннього співробітництва», - підкреслив очільник області.

Він додав, що позавчора австрійський уряд оголосив про черговий фінансовий внесок для організацій, які надають допомогу постраждалим українцям. 18 млн. євро буде спрямовано зокрема Управлінню Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародному комітету Червоного Хреста, Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ).

«Ці організації активно допомагають вимушеним переселенцям на Вінниччині: здійснюють ремонти і облаштування колективних центрів, центрів для навчання та дозвілля. Також забезпечують людей одягом, меблями, необхідною побутовою технікою та медикаментами», - наголосив Сергій Борзов.

Між іншим, Австрія виділила на допомогу Україні 2 млн. євро на розмінування та 1 млн. євро на ядерну безпеку.

В ході зустрічі Начальник ОВА проінформував про поточну ситуацію щодо ВПО в регіоні. Зокрема, він наголосив, що зараз в області проживає понад 165 тисяч переселенців, з них понад 47 тисяч – діти, 329 багатодітних сімей, понад 6 тисяч осіб з інвалідністю.

«Безперечно, це створює додатковий тиск на систему охорони здоров’я, освіти, соціального захисту населення, комунальні служби громад. Та завдяки міжнародній підтримці, команді обласної військової адміністрації вдається забезпечувати належне функціонування інституційних закладів та підтримку внутрішньо переміщених осіб», - зауважив керівник Вінниччини.

У свою чергу, пан Арад Бенкьо запевнив, що австрійська сторона готова розглянути можливості співробітництва у процесі відбудови країни, зокрема у сфері економіки, залучення інвестицій, гуманітарної політики та цивільного захисту.

«Ми чітко стоїмо на боці України та переконані, що вона поверне всі свої території. Зокрема, горді з того, що австрійські підприємства роблять свій внесок у підтримці населення та української армії. – підкреслив Надзвичайний та Повноважний Посол. -  Наше завдання – пробудити свідомість Австрії, що можна і потрібно інвестувати в Україну!».

На завершення зустрічі сторони домовились про продовження співпраці.

«Хочу Вас щиро запевнити, що я особисто та команда обласної військової адміністрації готові повністю підтримувати розвиток партнерських відносин між Вінниччиною та Австрією. Дякую вам за візит», - підсумував Сергій Борзов.