Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна провела перше засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній військовій адміністрації.

Центр утворено наказом  Начальника ОВА Сергія Борзова з метою координації діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування й громадських організацій у вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб та Захисників й Захисниць, членів їх сімей у Вінницькій області.

Учасники засідання обговорили комплексну регіональну програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2027 роки.

«Я хочу, щоб всі хто входить до кордцентру включилися в роботу, щоб ми зробили направду ефективну програму. Тільки не написати чергові папери, а розробити комплекс заходів, які будуть діяти. Працювати є на чим і буде над чим», - зазначила посадовиця.

За словами Першого заступника Начальника ОВА, люди не повернуться додому ні одразу після перемоги, ні через місяць після неї, тому що немає куди. Там неможливо буде жити перший час.

«Є певний відсоток людей, які залишаться на постійне проживання на Вінниччині, потрібно подбати про те, щоб вони змогли тут обжитися. - зауважила Наталя Заболотна. - Ми маємо пам’ятати і про тих, хто втратив своїх рідних, маємо володіти комплексом тих потреб, які вони мають, аби у них ніколи не виникло відчуття покинутості».

Вона також додала, що сім’ї не повинні переживати, що поки їх родичі на війні, вони зіштовхуються з побутовими проблемами. Наприклад, немає кому заготувати дрова, як влаштувати дитину у школу чи садок. Голови громад не повинні закривати на це очі.

«Ми маємо чітко розуміти відповідальність, яку несемо перед людьми. Хочу, аби кожен у Центрі зробив своє перебування у ньому ефективним та на благо Вінницької області, кожного його мешканця. Наша підтримка має бути відчутна населенню. Якщо ми справді все проаналізуємо та врахуємо, впевнена, що наші заходи стануть дієвими! - підкреслила Наталя Заболотна. - Дякую кожному і кожній, хто з 24 лютого працює заради єдиної мети, яка стоїть перед країною сьогодні – перемога!»