15 років співробітництва Вінниччини та Лодзинського воєводства показали, що партнерство двох регіонів наповнене реальним змістом і результатами.

Від самого початку повномасштабного російського вторгнення Лодзинське воєводство допомагає українцям – як вимушеним переселенцям, так і мешканцям партнерських областей. Польські партнери готові долучитись і до розвитку економічної співпраці Вінниччини та сприяти виходу українського бізнесу на європейські ринки.

Сьогодні, 12 червня, за дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його заступник Андрій Кавунець взяв участь XVI Європейському економічному форумі, що відбувся у польському Лодзі.

До роботи Форуму долучилися поважні гості, зокрема, Віцепрем’єр-міністр Республіки Польща Яцек Сасін та Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау.

У рамках дискусійної панелі «Новий вимір польсько-українського партнерства» Андрій Кавунець презентував актуальну ситуацію у Вінницькій області в контексті повномасштабного вторгнення та забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб.

«Обласна військова адміністрація та мешканці області вдячні нашому надійному партнеру – Лодзинському воєводству – за вагому підтримку з перших днів повномасштабного вторгнення. 7 партій гуманітарної допомоги, машина швидкої допомоги, 49 дітей оздоровились у регіоні в минулому році, на цьому тижні до Лодзя вирушають ще 100 дітей військовослужбовців з Вінниччини. Така підтримка ще раз підтверджує, що Угода про партнерство, укладена між нашими регіонами 15 років тому, – це не просто формальність, а наповнене реальним змістом та результатами партнерство», - зазначив Андрій Кавунець.

Висловлюючи своє прагнення до зміцнення співпраці, що склалася протягом останніх років та розвитку економічного співробітництва, Маршалек Лодзинського воєводства Гжегож Шрайбер та заступник Начальника обласної військової адміністрації Андрій Кавунець підписали офіційний Протокол намірів про створення регіонального представництва Лодзинського воєводства у Вінницькій області.

Це сприятиме розвитку контактів на економічному, науковому, медичному, культурно-мистецькому рівнях, розвитку туризму та співпраці органів місцевого самоврядування обох регіонів. Цей крок став продовженням попередніх домовленостей, досягнутих під час візиту в квітні 2023 року офіційної делегації Лодзинського воєводства на Вінниччину. Тоді партнери змогли ознайомитися з економічним потенціалом області, відвідали кілька базових підприємств області та релокований бізнес, а також провели зустрічі з підприємцями.

«Створення офіційного представництва Лодзинського воєводства на Вінниччині – це не просто майданчик для розвитку прямих партнерств українського та польського бізнесу, це – дієвий механізм реалізації одного з пріоритетів Вінницької обласної військової адміністрації, а саме – забезпечення умов для стабільної роботи і розвитку місцевого бізнесу, в тому числі за рахунок виходу на європейські ринки», - прокоментував Андрій Кавунець.

Довідково: Угода про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Вінницькою обласною державною адміністрацією (Україна) та Лодзинським воєводством (Республіка Польща) укладена 05.03.2008 року.