Разом із Президентом України Володимиром Зеленським перша леді Олена Зеленська здійснила візит до Польщі.

Під час візиту дружина Глави Української держави та перша леді Республіки Польща Агата Корнгаузер-Дуда зустрілися з 11 українськими медиками, які завершують практичний курс із вертолітної екстреної медичної допомоги. Навчання здійснюється в межах проектів перших леді України та Польщі з обміну досвідом між країнами.

Навчання українського медичного персоналу компетенцій, процедур та організації вертолітної служби екстреної медичної допомоги (Helicopter Emergency Medical Service, HEMS) є відповіддю на необхідність підготовки медиків до діяльності, пов'язаної із захистом та евакуацією повітряним транспортом поранених військових і цивільних із зон бойових дій та спрямоване на розбудову HEMS в Україні.

Крім того, українські лікарі навчалися в Польщі надання комплексної медичної допомоги пацієнтам з опіками: станом на 31 березня стажування в Центрі охорони здоров'я в Ленчні (Independent Public Health Care Center in Łęczna) завершили 39 медиків з України.

Загалом у межах співпраці навчання в Польщі пройшли 89 українських медпрацівників із Черкас, Львова, Києва, Одеси, Рівного та Івано-Франківська.

Тренінги, започатковані першими леді двох країн торік, проводили: Служба повітряної швидкої допомоги, Східний центр лікування опіків та реконструктивної хірургії в Ленчні та Центр медичної симуляції при Люблінському медичному університеті.

Олена Зеленська подякувала всім організаторам і польським фахівцям, завдяки яким навчання стало можливим: Агаті Корнгаузер-Дуді, голові Бюро національної безпеки Республіки Польща Яцеку Сівері, директору Авіаційно-рятувальної служби Роберту Галонцковському, директору Центру охорони здоров'я в Ленчні професору Кшиштофу Боярському, заступнику директора Центру з медичних питань Пьотру Томаку та керівнику Центру лікування опіків у Ленчні Єжи Стружині.

«Увесь цей важкий час ми знаємо, що нас тримає разом не лище прагнення спільної перемоги над ворогом, а й боротьба за справжні людські цінності, насамперед за людські життя. І ми щасливі мати в цій боротьбі не просто однодумців, а справжніх колег, чия підтримка має відчутний практичний вимір. Усі наші спільні проекти – про життя та його порятунок», – наголосила перша леді України.

Під час зустрічі Олена Зеленська й Агата Корнгаузер-Дуда обговорили наступні етапи співпраці.

«Міністерство охорони здоров’я України вже формує відповідні групи, щоб найближчим часом розпочати навчання українських психологів і психіатрів, навчання з реабілітації поранених. Навчання добровольчих пожежних підрозділів також має важливе значення, адже у Польщі – великий досвід у цій сфері, а створення та функціонування таких рятувальних формувань у нашій країні зараз актуальне як ніколи», – наголосила дружина Президента України.

Після зустрічі з медиками перші леді разом відвідали Музей Варшавського повстання.

У закладі, відкритому 31 липня 2004 року, напередодні 60-ї річниці повстання, зберігається понад 30 тис. експонатів і пам’ять про Варшавське повстання 1944 року – головну військову операцію польського опору Армії Крайової проти Третього Рейху з метою звільнення Варшави.

«Тут чути живі голоси повстанців, звучать їхні пісні й листи до близьких, тут можна походити вулицями повсталої Варшави та з жахом побачити, як прекрасне місто поступово зникає через німецькі бомбардування. До болю знайоме українцям видовище, яке так нагадує знищений росіянами Маріуполь та інші міста України… У цьому музеї зберігається важливий символ – літак союзників, який привозив допомогу повстанцям. На жаль, цієї світової допомоги тоді виявилося замало. Тож Польща як ніхто знає, що таке необхідність вчасної допомоги. І коли агресор напав на Україну, прийшла нам на допомогу вчасно й навіть раніше за багатьох», – сказала Олена Зеленська.

Разом з Агатою Корнгаузер-Дудою, працівниками Посольства України в Польщі та директором музею Яном Олдаковським перша леді презентувала в музеї оновлений аудіогід українською мовою. Презентація відбулася в межах проекту Олени Зеленської зі створення україномовних аудіогідів у провідних історичних пам’ятках світу. Такі аудіоекскурсії впроваджені вже в 39 країнах. Нинішній аудіогід став 60-м у межах проекту.

«Мовою історії та культури ми хочемо поєднати наше минуле заради спільного майбутнього», – зазначила дружина Президента України.

Перші леді також відвідали Центр допомоги мігрантам і біженцям у Варшаві, організований «Карітас Польща» (Caritas Polska) – доброчинною установою католицької церкви, найбільшою соціальною та благодійною організацією в країні, яка надає професійну багатовимірну допомогу тим, хто перебуває у скрутному становищі.

У Центрі українці можуть отримати психологічну підтримку та консультації, матеріальну та соціальну допомогу, допомогу у працевлаштуванні, у контактах з органами влади, в оренді житла, підготовці листів і заяв, перекладі з польської мови тощо. «Карітас Польща» та єпархіальні відділення відкрили в країні вже 32 такі центри.

«Мільйони українців отримали не лише дієву допомогу, а й безцінне відчуття: у незнайомій країні вони не залишаються з проблемами сам на сам. Дякую кожному польському волонтеру й волонтерці, які супроводжують українців на нелегкому шляху вимушених переселенців. Добро обов’язково повернеться сторицею», – сказала Олена Зеленська.