7 березня відбулась всеукраїнська онлайн-зустріч з представниками обласних військових адміністрацій, залучених до розробки регіональних планів заходів зі створення безбар’єрного простору на 2023 – 2024 роки.

У нараді взяла участь Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна та керівники профільних департаментів області.

Як підкреслив заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, безбар’єрність – один із ключових пріоритетів державної політики, адже це також і безпека громадян.

«Крім цього, питання безбар’єрності  - один із важливих кроків відбудови нашої країни. Саме тому повинна бути якісна робота на спільний результат. Це про людей і про те, чого вони зараз потребують», - підкреслив Олексій Кулеба.

Під час засідання радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна окреслила ключові напрямки роботи в рамках Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Зокрема, йшлося і про виклики впровадження під час воєнного стану, важливість переосмислення завдань та заходів тощо. 

«Кожного разу, коли повертаємось до основ – до того, з чого ми починали, ми знаходимо для себе щось нове. Ті речі, про які, можливо, вчора ми ще не думали. Це також допомагає нам усвідомлювати та виправляти можливі помилки. Не можна проєктувати щось заради людей, не розуміючи їхніх потреб», – зауважила Тетяна Ломакіна.

Вона також підкреслила, що безбар’єрне суспільство – це коли ми приймаємо, поважаємо та цінуємо людину незалежно від статі, віку або її спроможностей. Тож необхідно згуртувати навколо цієї тематики різні сторони – владу, бізнес і суспільство, приймати рішення з урахуванням інтересів усіх суспільних груп.

Під час наради також акцентували увагу на ключових критеріях подальшого створення безбар’єрного простору. Зокрема, це такі як: інклюзивність, енергоефективність та цивільний захист (укриття).

«Втрачений потенціал — це втрачені можливості для всіх нас. Саме тому безбар’єрне та відкрите суспільство, де кожен відчуває, що до нього ставляться з повагою попри будь-які ознаки й статуси, і знає, що у нього є рівний доступ до можливостей, має перспективи для розвитку» , – наголосила Наталя Заболотна.

Безбар'єрність в умовах повномасштабної війни та в період відбудови не може бути формальністю. Доступність та  можливість жити повноцінно мають бути пріоритетом будь-яких рішень і змін для людей.