Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна взяла участь у засіданні колегії Департаменту соціальної та молодіжної політики ОВА. До засідання долучилися фахівці соціальної галузі та керівники профільних закладів Вінниччини.

Звертаючись до присутніх, Наталя Заболотна підкреслила, що з початком повномасштабного вторгнення соціальна сфера отримала нові завдання, які потребували негайного вирішення.

«Соціальна сфера – це насамперед про людей. Важливо, щоб всі ті, хто потребує підтримки, допомоги, прихистку, даху над головою, їжі, одягу, медичної допомоги, могли все це отримати. 2022 рік своїми викликами акумулював усі наші ресурси. Втім, всупереч труднощам, ми зуміли чітко спланувати нашу роботу, спрямовану на допомогу людям, зокрема, - надання прихистку внутрішнім переселенцям», - зауважила Наталя Заболотна.

У своїй промові посадовиця наголосила, що зараз величезна кількість хлопців та дівчат захищають українську землю та усіх нас зі зброєю в руках. І поки ми маємо можливість обговорювати підсумки нашої діяльності та будувати плани, вони не повинні хвилюватися за свої сім’ї. Наталя Заболотна зазначила, що у червні Начальником ОВА Сергієм Борзовим було видано наказ про посилення соціальної підтримки та допомоги сім’ям Захисників та Захисниць у Вінницькій області.

«Ми об’їздили усі громади, де зустрілись з сім’ями військовослужбовців. Це був перший етап вирішення тих питань, які стоять перед нами у цьому році. – підкреслила Наталя Заболотна. – Наразі нашим пріоритетним завданням є створення спеціального механізму для сімей військовослужбовців, членів сімей загиблих, щоб незалежно від їхнього місця проживання, їм ефективно, якісно і вчасно надавали необхідні послуги».

За словами Першого заступника Начальника ОВА, зараз ми маємо лише 23 психологи у соціальних закладах області: п’ятеро з них – знаходяться у м. Вінниця. Крім цього, дві третини громад не забезпечені системною роботою психологів, які могли б надавати необхідну психологічну підтримку цим сім’ям.

«Нам необхідно розгалузити систему таким чином, щоб у кожній громаді були ті фахівці, які працюватимуть з нашими військовими та їхніми родинами. Ми маємо залучити усі можливі людські ресурси до цієї роботи». - зауважила Наталя Заболотна. 

Під час засідання начальники управлінь Департаменту соціальної та молодіжної політики ОВА прозвітували про результати діяльності за напрямами. Присутні заслухали доповіді про забезпечення населення області гуманітарною допомогою, реалізацію обласних комплексних цільових програм, соціальні послуги та підтримку осіб з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, запобігання домашньому насильству, державні гарантії, соціальний захист учасників бойових дій, членів їх сімей та членів сімей загиблих/ветеранів війни, оздоровлення пільгових категорій населення та ін.

Крім того, Світлана Ярмоленко підбила загальні підсумки у соціальній сфері та окреслила пріоритетні напрямки галузі на 2023 рік. Зокрема, йшлося про роботу мережі ветеранських просторів на рівні тергромад, функціонування «єдиного вікна ветерана» в ЦНАПах, організацію роботи щодо надання соціально-психологічної допомоги захисникам і захисницям у тергромадах області.

Також серед ключових векторів – розвиток соціальних послуг і соціальної підтримки осіб з інвалідністю, що включає денний догляд для дітей та осіб з інвалідністю старше 55 років, підтримане проживання осіб з інвалідністю, активізацію людей та людей з інвалідністю в культурному житті тощо.

«Все потребує правильних управлінських рішень, і, головне, - відповідальності кожного! Знаючи кожного з вас, хто сидить у залі, знаючи ваші знання, уміння і досвід, я переконана, що Вінницька область як завжди залишиться в авангарді впровадження тих послуг та систем, які необхідні для людей. Вірю, що 2023-й стане роком нашої Перемоги», - констатувала Наталя Заболотна.