Сьогодні Перший заступник Начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна провела робочу зустріч з представниками Міжнародної організації з міграції.

У зустрічі взяли участь керівник проєкту непродовольчої допомоги (NFI) представництва МОМ в Україні Армаєн Абдуллах, керівник напрямку роботи з колективними центрами Вінницького офісу МОМ Джордж Спіропулус, в.о. керівника Вінницького офісу Тетяна Неприцька, асистент проєкту NFI Анастасія Савчук.

Учасники обговорили напрямки співпраці щодо підтримки ВПО, зокрема йшлося про створення нових місць для розміщення ВПО у колективних центрах.

«Наразі в області перебувають майже 173 тисячі внутрішньо переміщених осіб, з них: 51 тисяча – діти,  311 багатодітних сімей, понад 2,5 тисячі малозабезпечених сімей. У зв’язку з цим, населення Вінницької області збільшилось більш ніж  на 13%, порівняно з довоєнним періодом», - зазначила Наталя Заболотна.

За словами Першого заступника Начальника ОВА, зараз на Вінниччині є колективні центри, які готові розгорнути додаткову кількість місць у разі нової евакуації людей.

«Кожен центр має свої потреби для створення комфортних умов проживання. Особливо гостро стоїть питання в необхідності облаштування приміщень ліжками і меблями», - зауважила Наталя Заболотна.

У розмові з партнерами посадовиця висловила пропозицію пріоритезувати потенційні колективні центри, в яких можна розгорнути до 1000 додаткових місць.

У свою чергу, керівник проєкту непродовольчої допомоги (NFI) Армаєн Абдуллах зауважив: «Для нас справді важливо працювати на випередження для того, щоб заздалегідь знати потреби та вчасно надавати допомогу людям».

«Ми прагнемо забезпечити максимальну підтримку, тому готові змінювати підходи задля покращення подальшої співпраці. Наш відділ, який працює власне з колективними центрами, наразі завершує розробку відповідної Стратегії на 2023 рік. Крім того, ми розширюємо проєкт з підтримки колективних центрів та продовжуємо роздачу гуманітарної допомоги для забезпечення поточних потреб для ВПО», - підкреслив керівник напряму роботи з колективними центрами Вінницького офісу МОМ Джордж Спіропулус.

Також особлива увага була приділена інтеграції ВПО у громадах. Зокрема, йшлося про працевлаштування вимушених переселенців та подальше створення умов для їхнього проживання.

«Частина людей чекають, що повернуться до своїх домівок, але частина вимушених переселенців залишаються і готові інтегруватися в області. Тож доступ до працевлаштування є особливо важливим для них. Думаю, що варто залучати центри зайнятості до роботи з колективними центрами для кращого вивчення запитів або ж труднощів, які виникають у сфері працевлаштування», - акцентував Джордж Спіропулус.

Перший заступник Начальника ОВА зауважила, що в цьому питанні важливо також співпрацювати з працівниками освітньої сфери.

«Останнім часом дуже ефективно почали працювати короткострокові курси для дорослих на базі училищ. Зараз на Вінниччині вже є два заклади, де здійснюється короткострокове навчання для ВПО в рамках спеціальної грантової програми», - додала Наталя Заболотна.

Також під час зустрічі присутні розглянули питання підтримки сімей з інвалідністю як серед переселенців, так і серед місцевого населення необхідними речами, відповідно до їх індивідуальних запитів.

«Вінницька ОВА залишається тим органом, до якого звертаються як до фінальної інстанції, обійшовши багато інших. Наразі маємо понад 700 відповідних заяв. Це в основному запити на предмети гігієни та колісні крісла», - підкреслила посадовиця.

Партнери запевнили, що готові забезпечувати всі потреби та за необхідності залучати інші організації, з якими співпрацює МОМ, задля надання відповідної допомоги.

У підсумку Наталя Заболотна від імені Начальника ОВА Сергія Борзова та від себе особисто подякувала представникам МОМ: «Відчувати підтримку з боку наших партнерів надзвичайно важливо, особливо в такий непростий для країни час. Ви завжди враховуєте нашу думку та реагуєте на запити, тому  співпраця є ефективною».