Сьогодні Начальник ОВА Сергій Борзов взяв участь в засіданні Ради безбарʼєрності - консультативно-дорадчого органу Кабінету Міністрів України, яке проходило за участі Першої леді Олени Зеленської під головуванням Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля.

До засідання в режимі онлайн в обласній студії долучилися: Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна, заступник Олександр Піщик  та керівники профільних служб і департаментів обласної військової адміністрації.

Варто зазначити, що попри війну, проблема доступності інфраструктури для маломобільних груп населення як системна проблема України, є у полі постійної уваги Першої Леді. «Безбар'єрність багатогранна як і самі бар'єри. І це точно не формальність, не данина моді, це щось значно більше ніж формальний пандус,- підкреслила Олена Зеленська.- Це, іноді, питання виживання і питання якості життя водночас. Наразі я впевнена, що будь-яке рішення ухвалене без урахування безбар'єрності це не просто недбалість, це прямий злочин проти наших людей. Знаю, що багато з вас мають дуже добрі приклади в цьому питанні, і втілені точно не для галочки. Але сьогодні ви будете звітувати про те, що вийшло у вас, які проєкти вже реалізуються».

Тож основну увагу учасники засідання Ради безбарʼєрності приділили звітності за пророблену роботу за 2021- 2022 та проєктам міністерств, що будуть реалізовані у наступні роки. Під час засідання представники профільних міністерств підбили підсумки роботи впродовж попередніх років за різними напрямами та презентували свої проєкти в рамках плану заходів щодо створення безбар’єрного простору до 2030 року.

Зокрема, Міністерство охорони здоров'я України презентувало проєкт із реабілітаційної допомоги, який включає суспільну та громадянську безбар’єрність, а Міністерство соціальної політики України представило власний проєкт із вдосконалення системи забезпечення допоміжними засобами реабілітації.

Безбар’єрність має досить широкий спектр і стосується абсолютно всіх галузей. Так, Мінекономіки презентувало проєкт «Робота без бар’єрів», а фахівці Міністерства цифрової трансформації України розробили «Програму цифрової освіти». Також в Україні втілюватимуть проєкт МВС «Автошколи для людей з інвалідністю». Крім цього, презентовано нові проєкти Міністерства освіти України «Освіта для всіх: українська освіта без бар'єрів» та Міністерства культури та інформаційної політики України «Інформація без бар’єрів».

Як приклад успішного втілення принципів доступності в окремому регіоні, із презентацією «Вінниччина без бар’єрів» перед високим зібранням виступив Начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

Очільник ОВА розповів що зроблено в області за останні роки:

  • маємо стовідсоткову доступність закладів охорони здоров’я та майже стовідсоткову у соціальній сфері. (Хоча ще три роки тому ці показники були менше сорока відсотків);
  • доступними є дві третини закладів освіти;
  • гірша ситуація із доступністю спортивних споруд (переважно недоступними залишаються заклади у сільській місцевості, які будувалися в радянські часи та потребують суттєвих рішень для адаптації наявного простору);
  • дев’яносто два відсотки усіх освітніх закладів області забезпечені укриттями (війна внесла свої корективи)

«Сьогодні, коли ми говоримо про доступність – ми розуміємо і наявність укриттів. Це дало можливість нашим дітям відвідувати садочки та навчатися безпосередньо у школах»,- зазначив Сергій Борзов, підкресливши необхідність надалі продовжувати роботу над доступністю укриттів.

Говорячи про втілення на Вінниччині принципів безбар’єрності, очільник області зробив акцент на доступності транспортної та дорожньої інфраструктури регіону: створення служби для супроводу незрячих, «соціальне таксі» для перевезення осіб з інвалідністю, облаштування увігнутого «кассельського бордюра» у центрі Вінниці, до якого низькопідлоговий транспорт під'їжджає впритул до зупинки задля зручності усіх пасажирів.

Сергій Борзов згадав і про інші приклади сучасних європейських зразків доступності та безпеки: «Ми почали влаштовувати пішохідні переходи, підняті до рівня тротуару, які полегшують пересування на кріслах колісних та з дитячими візками. здійснили улаштування тактильної плитки, пониження бортового каменю, встановлення світлофорів зі звуковими приладами тощо».

Як приклад доступних закладів, де втілено основні принципи безбар’єрного простору, керівник області назвав збудований за програмою Президента України «Велике будівництво» спорткомплекс «Здоров’я» та обласний молодіжний центр «Квадрат» - підвальне приміщення, яке адаптовано під сучасні норми доступності.

Сергій Борзов не оминув увагою і проблеми людей з інвалідністю, яким війна проставила ще один бар’єр: як вижити? Відтак, з-поміж ста сімдесяти п’яти тисяч внутрішньо переміщених осіб, яких прихистила Вінницька область, більше тисячі – люди, які потребують постійного стороннього догляду, що спричинило нагальну потребу у створенні додаткових доступних місць у соціальних закладах.

«Влітку ми разом з міжнародною організацією «Лікарі без кордонів» за місяць провели реконструкцію з урахуванням норм доступності одного з поверхів Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку. Завдяки цьому сьогодні у комфортних умовах проживають п’ятдесят маломобільних осіб, евакуйованих із соціальних закладів Лиману, Покровська та Білецька.

Вже розпочато реконструкцію та облаштування наступного поверху для гідного прихистку ще п’ятдесятьох таких осіб»,- підкреслив Сергій Борзов.

Ще один аспект безбар’єрності - доступність якісних освітніх послуг. Тут важливо сказати про доступність шкільних автобусів.

Нагадаємо, що 2021 році, з ініціативи Сергія Борзова, в рамках централізованої закупівлі шкільних автобусів за рахунок коштів субвенції з державного бюджету та співфінансування громад були вперше придбані усі автобуси, які пристосовані для перевезення осіб на візку.

«Переконаний, тут не може бути ніякого або-або. Шкільний автобус апріорі має бути доступний»,- підкреслив очільник ОВА.

Аби забезпечити доступ до інформації усіх людей, незалежно від їх функціональних порушень чи комунікативних можливостей, в області впроваджена соціальна послуга «Переклад жестовою мовою». Таким перекладом забезпечувались усі брифінги керівництва області з початку повномасштабного вторгнення.

«Запровадження безбар'єрності має початися в першу чергу з ментального і психологічного сприйняття суспільством всіх цих речей та невідворотності цих процесів. Ми маємо забезпечити реалізацію національної стратегії створення безбар'єрного простору в Україні. Це потрібно всім групам населення, це потрібно для забезпечення всіх рівних можливостей кожній людині реалізувати свої права, отримати послуги на рівні з іншими»,- підкреслив у підсумку Денис Шмигаль.