На Вінниччині тривають моніторингові обстеження укриттів навчальних закладів.

24 серпня відповідний моніторинг провели в закладах освіти Жмеринського району за участю директора Департаменту гуманітарної політики ОВА Олександра Мельника, а також начальника відділу дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Анатолія Калєтніка.

Зокрема, відвідали садочки, школи та коледжі у чотирьох громадах області, а саме: у Жмеринській, Станіславчицькій, Копайгородській та Барській.

Щодо Жмеринської територіальної громади:

З 17 шкіл укриття облаштовані в 10. Це 59%. Більшість шкіл зі сховищами є великими, тому вони забезпечують можливість укриття 83% учасників освітнього процесу.

Станіславчицька тениторіальна громада:

З 8 шкіл укриття готуються у 7 закладах. Це 87%. Очікується, що це дасть можливість забезпечити офлайн навчання для більшості дітей громади.

Копайгородська територіальна громада:

На жаль, у громаді немає будівель шкіл, які б давали можливість організувати там укриття. Хоча опрацьовуються можливості використання сховищ в інших об‘єктах. Наприклад,  в одному з дошкільних закладів  освіти готують укриття, щоб на базі нього навчалися учні початкової школи.

Барська територіальна громада:

З 23 закладів загальної середньої освіти - укриття облаштовані для 7 шкіл. Загалом 30%. Ще тривають підготовчі роботи в інших закладах. На початку наступного тижня плануються завершальні об‘їзди щодо визначення можливості  використання цих укриттів.

Наразі у громадах органи управління освіти проводять опитування серед батьків щодо форми навчання. Комунікація – один із найважливіших факторів, у цьому переконані  як у МОН, так і в Департаменті гуманітарної політики ОВА.

Батьки повинні на власні очі побачити, де та у яких умовах перебуватимуть їхні діти у разі сигналу повітряної тривоги. Єдиної форми навчання немає у жодній громаді, у всіх будуть комбінувати, аби задовольнити потреби максимальної кількості здобувачів освіти.