Начальник ОВА Сергій Борзов разом із профільним заступником Олександром Піщиком та міським головою Сергієм Моргуновим зустрілись із вінницькими фахівцями - архітекторами з приводу відновлення зруйнованого рашистами Будинку офіцерів.

"Фасад будівлі має бути збережений. Як і в Харкові планують залишити фасад зруйнованої облдержадміністрації, на прикладі ЦУМу Хрещатику в Києві: за історичною частиною будівлі - нова сучасна", - підкреслив Сергій Борзов.

Начальник ОВА акцентував увагу на тому, що цільове призначення відбудованого будинку культури теж має залишатись незмінним.

Насправді, в цьому питанні місця для дискусій мало, оскільки існує процедура, визначена Законом. «Згідно методології Мінрегіону є чітко визначена форма звіту щодо фіксації стану руйнування конструктивних елементів об’єкту. Також буде проведено експертизу, яку призначить слідчий і комплексна будівельна експертиза»,- зазначив під час зустрічі Олександр Піщик.

Йшла мова про те, що до зимового періоду об’єкт важливо законсервувати, аби уникнути подальшого руйнування. Ці роботи мають проходити паралельно і одночасно із експертизами, щоб встигнути до холодів.

Архітектурна спільнота поділилась із керівництвом області та м. Вінниці баченням послідовності відновлення пам’ятки архітектури, враховуючи результати дискурсу громадськості та опитувань у медіа просторі.

На думку архітекторів, розробку архітектурних концептів потрібно робити у комплексі з відновленням Будинку побуту і загальним простором площі. Звичайно, що суспільну думку також варто взяти до уваги.

"Який вигляд матиме відновлений Будинок офіцерів у Вінниці - знатимемо згодом. Буде конкурс проєктів. Маємо зберегти історію і пам’ять про людей, які загинули 14 липня на площі Перемоги", - зауважив очільник області.