Начальник обласної військової адміністрації 18 липня провів офіційну зустріч із представниками Офісу Управління ООН з координації гуманітарних справ (ОСНА): координаторкою системи ООН в Україні Оснат Лубрані, радником з гуманітарних питань (ОСНА) Олександром Овдієнком та спеціалісткою з питань моніторингу та оцінки (ОСНА) Людмилою Струк.
У зустрічі взяли участь Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна та заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець.

Під час зустрічі очільник області подякував Організації Об’єднаних Націй в особі Оснат Лубрані за тверду й послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також за надану допомогу для тисяч українських переселенців.

Сергій Борзов поінформував про ситуацію після ракетного обстрілу у Вінниці. Крім цього, сторони обговорили шляхи надання допомоги пораненим, а також допомогу на відновлення пошкодженого житлового фонду та для поранених  внаслідок ракетного обстрілу.

«Дякую Вам за оперативне реагування на цей жахливий військовий злочин, що відбувся 14 липня,- зазначив Сергій Борзов.- Російські війська нанесли удар крилатими ракетами, три з яких – зруйнували цивільні будівлі, зокрема, будинок побуту, на 9 поверхах якого розташовувались перукарня, ательє, фотостудія, ремонтні майстерні, а також медичний центр. Внаслідок удару загинули і постраждали переважно цивільні люди. Загиблих 24 особи, з яких 3 – діти. 203 особи звернулись по допомогу до медичних закладів,наразі продовжують лікування 63 особи, з них 3 дітей, 5 військових.  10 осіб знаходяться у важкому стані,  двоє – в критичному, з них 4 військових.  Роботи з розбору завалів було завершено 16 липня».

Очільник ОВА також підкреслив, що зараз основна увага приділена лікуванню поранених. У першу чергу, йдеться про тих, хто має складні опікові травми. Транспортування пацієнтів для подальшого лікування за межами області здійснюється за програмою медичної евакуації із залученням бригад Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я.

Сергій Борзов також окреслив ситуацію щодо забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, адже Вінниччина – одна з тих областей, яка найбільше прийняли вимушених переселенців.

«Загалом, населення нашого регіону зросло на 10% за рахунок ВПО. Найбільше вимушених переселенців зареєстровано у м. Вінниці, а також у Погребищенській, Могилів-Подільській, Ямпільській, Хмільницькій, Бершадській, Гайсинській та Жмеринській громадах»,- зазначив очільник ОВА.

Своєю чергою, координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані наголосила на тому, що ініціативи  щодо надання допомоги міжнародними організаціями повинні йти з низового, місцевого рівня – від громад, областей.

«Ми бачимо і вивчаємо ті ідеї, які ви впроваджуєте в своїй області, тож маємо поєднати їх з потребами, адже ви на місцевому рівні маєте, що запропонувати. Розуміємо, що ваші зусилля направлені на допомогу людям у найбільш віддалених куточках Вінницької області, що допомога не концентрується на одному рівні. Роль міжнародних організацій не  може полягати у дублюванні дій місцевої влади,- ми ці дії маємо підтримувати, надаючи допомогу саме тим людям, які найбільше її потребують».

Представники Офісу Управління ООН були приємно вражені створеною на Вінниччині системою онлайн комунікації обласної військової адміністрації з місцевими громадами, яка дозволяє визначати потреби в режимі реального часу. «Інформацію, яку ви нам надаєте, ми доводимо донорам, які мають кошти для фінансування додаткової допомоги»,- пояснила Оснат Лубрані механізм надання допомоги.

Наталя Заболотна в ході зустрічі зауважила, що керівники ОВА в особі  Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова та його заступників  побували в усіх 63 громадах Вінниччини, вивчаючи їх  потреби для допомоги ВПО та доставляючи гуманітарну допомогу у найвіддаленіші райони області.

Наприкінці зустрічі Сергій Борзов ще раз висловив подяку координаторці системи ООН в Україні Оснат Лубрані за підтримку в цей непростий час та запевнив, що команда обласної військової адміністрації готова до всебічної співпраці, особливо, що стосується допомоги пораненим внаслідок ракетного обстрілу, вимушеним переселенцям, родинам, в яких проживають люди з інвалідністю та найбільш вразливими категоріям населення.

«Повірте, що ніхто не залишиться без уваги -  ні мешканці місцевих громад, ні люди, які тимчасово переселилися»,- підсумував очільник ОВА.