Сьогодні, 14 червня, на Вінниччині з робочим візитом перебуває заступник Міністра охорони здоров'я України Олексій Яременко.

Разом з Начальником Вінницької ОВА Сергієм Борзовим та його Першим заступником Наталею Заболотною, Олексій Яременко ознайомився з роботою закладів охорони здоров’я Вінницької області.

Першим у програмі заступника Міністра  був візит до КНП «Жмеринська лікарня відновного лікування» – закладу третинного рівня, якій забезпечує надання планової реабілітаційної медичної допомоги та відновного лікування населенню.

Головний лікар КНП «Жмеринська ЦРЛ» Ростислав Боровський  продемонстрував гостям роботу медичного закладу, зокрема - сучасне приймальне відділення екстреної та невідкладної допомоги, яке було побудоване за новими стандартами.

Під час огляду говорили про розбудову та реконструкцію лікарні, яка наразі має 9 корпусів та є опорною для двох районів, про умови для лікування пацієнтів, зарплати медичним працівникам та про плани розвитку закладу.

«Міністерство надасть основні параметри – що повинно бути у кластерному базовому закладі, а колектив лікарні має проявити творчий підхід для забезпечення необхідного устаткування,- зазначив Олексій Яременко,-Ми оптимістично запланували кошти на фінансування кластерних лікарень, та я впевнений, що і європейці  у цьому нам допоможуть. Головна вимога для закладу - якісні спеціалісти, а фінансування документації бере на себе МОЗ».

Приймальне відділення Жмеринської ЦРЛ, збудоване Управлінням капітального будівництва ОДА, відповідає найсучаснішим вимогам – тут дотримано принципів доступності та усіх необхідних стандартів.

«Програма Президента України Володимира Зеленського щодо реконструкції приймальних відділень опорних лікарень якраз була спрямована на те, щоб усе населення могло безкоштовно отримати висококваліфіковане якісне обстеження.Для цього за державні кошти було закуплено сучасне діагностичне обладнання в усі приймальні відділення опорних лікарень  області»,- підкреслив Сергій Борзов.

Директор Департаменту охорони здоров’я і реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна додала, що в умовах військової агресії рф, в області створено гуманітарний медичний хаб, куди  централізовано надходять вантажі ліків та обладнання, в т. ч.  і з країн Європи. «Медзаклади Вінниччини мають можливість постійно заповнювати в онлайн таблицях свої потреби та отримувати допомогу як лікарськими препаратами,  так і  медичним устаткуванням. На даний час усі заклади первинної і вторинної допомоги області співпрацюють із медичним гуманітарним штабом, тож зараз проблем із забезпеченням ліками немає».

Заступник Міністра охорони здоров'я України Олексій Яременко  в ході робочої поїздки ознайомився з організацією роботи обласного гуманітарного медичного хабу, що у с. Березине, відзначивши позитивні напрацювання колективу. Робота хабу організована  і стабілізована. Крім замовлень на медичні заклади, тут  також виконують заявки ЗСУ.

«Жарознижуючі, перев’язочний матеріал, джгутипостійно йдуть на передову,- коментує Наталя Заболотна,- багато різних медикаментів також систематично передаємо  у регіони, де ведуться активні бойові дії».

Про виклики для лікувальних закладів в умовах воєнного стану йшла розмова із Ігорем Матковським–директором КНП «Клінічний центр інфекційних хвороб»: «Будь-яка війна несе за собою спалахи епідемічних захворювань, адже велика кількість смертей і руйнувань, недостатньо задовільна якість питної води та пошкодження каналізаційних  мереж спричиняє загрозу виникнення і розповсюдження інфекцій,- акцентує керівник закладу. - Ми останні півтора роки і без того працювали як на фронті - в умовах боротьби із COVID-19.Проте, нам вдалось за цей час обладнати рентген-кабінет, устаткування для якого  закуплено з обласного бюджету. Зараз завершуємо кабінет комп’ютерної томографії, очікуючи найближчий час доставку томографа, а також продовжуємо роботи по встановленню другої кисневої станції. Тобто ми готуємось до будь-яких викликів».

Чи не основне навантаження у період воєнного стану несе  сьогодні провідний лікувальний заклад Вінниччини – Обласна клінічна лікарня ім.М.І Пирогова, яка налічує 19 відділень та 1600 співробітників. Олексій Яременко оглянув потужності лікарні  та поспілкувався із  колективом  та керівником закладу Олександром Жупановим.

«Відділення травматології, загальної хірургії та  реанімації розташовані в одному корпусі,працюють 18 операційних залів, сучасне обладнання, тож наразі саме тут надається допомога пораненим ,- коментує головний лікар закладу.

Нейрохірургія і гостро-судинна неврологія - ті проблемні питання, які потребують вирішення у перспективі. Перинатальний центр, що знаходиться убудівлі 1914 року, теж чекає добудови  незавершеного новітнього приміщення. Ще про багато  потреб ділився сьогодні з високоповажними гостями Олександр Жупанов, адже Вінницька «Пироговка» - визнаний лідер в державі з надання якісних медичних послуг.

МОЗ наразі готує досить ґрунтовний аналіз щодо потреб медичних закладів України,визначає які медзаклади  мають стати флагманами в регіонах, їх роль і плани розвитку. «Міністерство розробило«спроможну мережу»  - обласні кластерні медичні заклади, які обслуговують 50 -80 тис. населення. Для розвитку цих закладів ми будемо просити допомогу у наших міжнародних партнерів. Вже за декілька тижнів  вся ця інформація буде доступна, тож ми представимо як має виглядати спроможна мережа медзакладів Вінницької області. Програма передбачає запровадження нових послуг, розширення реабілітаційної та психологічної допомоги тощо. Повний спектр надання медичної допомоги має концентруватися у кластерних лікарнях, а вже під це завдання буде підлаштовуватись інфраструктурна модернізація закладів».

Коментуючи результати огляду медичних закладів області, Сергій  Борзов відмітив,що сьогодні Вінниччина презентувала не лише чітко налагоджену систему надання медичних послуг мешканцям області, але й організацію медичної допомоги майже 200 тис переселенців із районів активних бойових дій. «Ми  також приймаємо поранених,  тому в області розроблено спеціальну логістику, де передбачено відповідні потужності не тільки на території м.Вінниці, але й по області. Наш військово-медичний гуманітарний штаб задовольняє потреби як цивільних, так і військових. Чітко налагоджено систему опрацювання і надання допомоги медичним інвентарем та медикаментами за конкретними запитами лікарень. Чи не найперше наше завдання – надання  лікарської допомоги пораненим бійцям. Тут у нас все налагоджено і працює якісно, не дивлячись на те,що навантаження на медичну систему значно зросло»,- зазначив начальник обласної військової адміністрації.

 У Вінниці наявна потужна база для підготовки військових медиків, тож  під час візиту заступника Міністра охорони здоров’я мова йшла і про відкриття в регіоні спеціалізованих навчальних закладів і про центр лікування опікових травм. «Військові травми мають свою специфіку: це  мінно-вибухові, опікові ушкодження. Ми наразі працюємо над тим,щоб відкрити в області опіковий центр і маємо надію, що вже за два тижні він почне працювати. За кількістю ліжок він буде другим в Україні після Львівського. Життя формує нові виклики, отже ми переформатовуємо медичну систему регіону»,- підсумував Сергій Борзов.