За дорученням Начальника ОВА Сергія Борзова, його Перший заступник Наталя Заболотна та заступник Андрій Кавунець доставили сьогодні з обласного гуманітарного штабу до Томашпільської громади гуманітарний вантаж для ВПО - дві вантажівки допомоги. Це продуктові набори, сформовані штабом ОВА, завдяки міжнародним фондам та державній допомозі з Національного гуманітарного штабу по лінії Офісу Президента. Один такий набір включає 10-12 кг найнеобхідніших продуктів харчування – м’ясні, рибні та овочеві консерви, борошно, крупи, печиво, сухе або згущене молоко, томатну пасту тощо.

«Ми приїхали до Томашполя ще 5 березня,- ділиться під час зустрічі переселенка з Харкова,- чотири дні були у дорозі, з дитиною, з двома собаками… було важко і страшно, а тут нас зустріли як рідних, поділились речами і продуктами.. Тепер ми як сестри»!

Таких емоційних і сповнених вдячності розповідей було сьогодні чимало.

В обласній військовій адміністрації є повне розуміння того, наскільки громади потребують підтримки, адже з перших днів російського вторгнення вони утримують тисячі внутрішніх переселенців. Ресурси закінчуються, тож гуманітарні вантажі від обласного штабу ОВА тут чекають із нетерпінням.

Мешканці Томашпільської територіальної громади розмістили в своїх домівках переселенців із Харкова, Миколаєва, Одеси, Запоріжжя, інших гарячих точок. Більше 3 000 дорослих та понад 1100 дітей сьогодні утримує громада. З продуктами допомагають місцеві підприємці та волонтерські організації.

Наталя Заболотна та Андрій Кавунець відвідали місцевий штаб гуманітарної допомоги, поцікавились у посадовців організацією розселення ВПО, умовами їх проживання в громаді та потребами. 

«На Вінниччині в даний момент понад 10 % населення – це переселенці,- підкреслює Наталя Заболотна. - Це в цілому по області. Але є й такі громади, особливо ті, що межують з Київщиною, де 50% населення складають внутрішньо переміщені особи. В обласному центрі із 170 тисяч ВПО проживають лише 30, а найбільше навантаження - на райони. Тож і міжнародні організації ми орієнтували, в основному, на роботу з громадами».

Вінниччина допомагає вимушено переселеним громадянам житлом і найнеобхіднішими речами, а міжнародні організації забезпечують фінансові виплати готівкою, окрім гарантованої грошової допомоги від держави.

Заступник Начальника ОВА Андрій Кавунець у коментарі зазначив, що на даний час в області проживає майже 170 тисяч ВПО. Ця цифра найбільша по всій Україні. Міжнародні організації вже завершили реєстрацію, наразі триває процес виплат. «Так, Всесвітня Продовольча Програма розпочала виплати одночасно в 20 громадах, тож за перший місяць переселенці вже кошти отримали, йде процес виплати за другий місяць. Три інших міжнародних програми також поступово виплачують допомогу, усі вони діють за єдиним принципом – 2220 грн на одну особу, з розрахунку на 3 місяці. Така була домовленість, щоб рівну фінансову підтримку отримали усі ВПО, в якій би громаді області вони не проживали».

Томашпільський селищний голова Валерій Немировський подякував Вінницькій обласній військовій адміністрації за підтримку, адже людям, яких наразі прихистила громада ця підтримка є дуже необхідна.

«Місцеві мешканці спільними зусиллями облаштували та привели у порядок порожні хати для розселення людей, багатьох розмістили у власних будинках,- зауважив Валерій Немировський. - Маємо чимало бажаючих залишитись у громаді і після війни: люди з Харківщини, з Херсонщини, в основному, багатодітні родини, які не мають куди повертатися, вже влаштовуються на роботу в громаді та мають намір залишитися».

Україна єдина як ніколи! Згуртованість та бажання допомогти ближньому сильні і незмінні. Переможемо!