14 травня народний депутат України Ірина Борзова разом із Першим заступником начальника ОВА Наталею Заболотною передали гуманітарний вантаж для вимушених переселенців, які нині проживають у Яришівській територіальній громаді.

Окрім засобів гігієни, продуктових наборів, дитячого харчування, сьогодні у громаду привезли крісла колісні та ходунки для переселенців з інвалідністю, відповідно до заявленої потреби.

«Ми намагаємось забезпечити допомогою, яку ми отримуємо від міжнародних фондів, кожну громаду, адже станом на сьогодні на Вінниччині проживає понад 170 тисяч біженців – це більше 10% населення області до війни», - зазначила Наталя Заболотна.

За словами очільника Могилів-Подільської РДА Юрія Яцука, всього в районі зараз близько 15 тисяч внутрішньо переміщених осіб, тільки в Могилів-Подільській міській громаді розмістили 5 тисяч переселенців. У Ямпільській – 4 тисячі, а всі інші пропорційно розподілені по громадах в межах 1000 і більше ВПО.

«Ресурсів вистачає, всі люди забезпечені, з районного гуманітарного штабу постійно надаємо допомогу, особливо багатодітним сім’ям. Проте, ми вдячні Вінницькій ОВА за додаткову допомогу, відповідно до потреб, які ми надаємо онлайн», - зазначив Юрій Яцук.

Він також запевнив, що діти шкільного віку мають можливість у громадах району долучитись до  дистанційного навчання.

Спілкуючись із вимушеними переселенцями, Ірина Борзова та Наталя Заболотна поцікавилися, в яких умовах проживають люди та якої саме допомоги вони ще потребують.

«Сьогодні міжнародні партнери допомагають Україні і для нас важливо, щоб ця допомога надійшла до кожної громади для забезпечення потреб вимушених переселенців», - підкреслила Ірина Борзова.

У свою чергу, Наталя Заболотна поінформувала про особливості механізми роботи з громадами.

«Ми працюємо таким чином: громада, відповідно до потреб вимушених переселенців, заповнює відповідну онлайн таблицю. Але ми розуміємо, що інколи можуть бути особливі індивідуальні потреби, тож нам важливо знати, якої допомоги ви ще потребуєте», - додала Наталя Заболотна.

Переважна кількість вимушених переселенців, які проживають у Яришівській громаді, прибули з Київської області.  Частина людей уже повернулися додому.

Протягом кількох останніх тижнів сюди приїхали родини з Херсонської області.

На сьогодні в громаді проживає майже 260 дітей, є багатодітні родини – їх 15.

За словами керівника громади, багато родин вирішили залишитися у громаді на постійне проживання.

Обласний гуманітарний штаб і надалі надаватиме підтримку вимушеним переселенцям у громадах Вінниччини.