Сьогодні, 13 травня, Начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов та його Перший заступник Наталя Заболотна передали гуманітарний вантаж для переселенців Оратівської ТГ.

15 палет з найнеобхіднішими речами, відповідно до запиту громади, доставили сьогодні в Оратів.

Понад 1,5 тони (3 палети) продуктових наборів, ковдри та постіль, одяг і взуття, засоби гігієни, дитяче харчування, памперси, а також олія, крупи, борошно, макарони, цукор, солодощі та дитячі іграшки -  таку допомогу сьогодні привезли від гуманітарного штабу ОВА .

Начальник ОВА зазначив: «На Вінниччині зараз проживають більше 164 тисяч ВПО. Це чи не найбільша кількість переселенців по Україні. Ті потреби, які надходять до гуманітарного штабу обласної військової адміністрації одразу відпрацьовуються. Ми формуємо вантаж і відправляємо до територіальної громади. Здебільшого це дитяче харчування, засоби гігієни і предмети першої необхідності, харчові продукти. Сьогодні гуманітарну допомогу привезли до Оратова».

Очільник області поспілкувався з вимушеними переселенцями, які приїхали з Миколаївської, Харківської та інших областей.

До розмови долучились представники місцевої влади. Наразі потреба в одязі для вимушених переселенців дещо зменшилася, але є попит на спортивний одяг, постільну білизну,- зазначають у громаді. Актуальною залишається потреба у продуктових наборах, якими вдалося забезпечити понад 600 сімей за допомогою співпраці з місцевими аграріями. Є постійна необхідність у дитячому харчуванні, памперсах та засобах гігієни. 

Заступник селищного голови Сергій Сливка розповів: «Від початку повномасштабного вторгнення РФ Оратівська громада прийняла 5 500 вимушених пересленців. На сьогодні в нашій громаді проживає 3430 внутрішньо переміщених осіб, які отримали відповідні довідки».

За словами заступника селищного голови, половина переселенців вже отримала виплати за продовольчою програмою ООН та обов’язкові виплати від держави.

«Ми спілкуємося з людьми та допомагаємо їм. Деякі родини поселили в будинках, де  ми самостійно зробили ремонт за допомогою сусідів, фермерів, підприємців. Є люди, які розмістилися у дитячому садочку – там проживає 20 осіб різного віку, в тому числі п’ятеро дітей. Загалом, 1070 осіб з 3430 вимушених переселенців – це діти. З ними працюють психологи, у громаді також організовують дозвілля для розвантаження дітей», - зазначає Сергій Сливка.

Про те, як здійснюються соціальні виплати у рамках міжнародних програм для вимушених переселенців, поінформувала Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна:

«У рамках співпраці обласної військової адміністрації з міжнародними організаціями, кожна громада Вінниччини закріплена за певною міжнародною програмою. Зокрема, Оратівська громада -  за всесвітньою продовольчою програмою. На сьогодні люди, які знайшли тут прихисток, вже отримали виплати в розмірі 2220 на руки. Кошти людям надаються буквально за декілька днів після отримання відповідних QR-кодів.

Також для надання допомоги вимушеним переселенцям в області працюють програми від УВКБ ООН, МОН та IRC. Більше громад закріплено за УВКБ ООН, тож процес проведення виплат дещо довший, але всі без винятку ВПО в громадах отримають кошти від міжнародних фондів. Паралельно із цим продовжуються виплати з державного бюджету в розмірі 2000 грн для дорослих і 3000 грн на дітей та осіб з інвалідністю. Державні виплати проводяться лише для тих внутрішньо переміщених осіб, які прибули з регіонів активних бойових дій. 

«На сьогодні більше 10% населення області – це внутрішньо переміщені особи,- зазначає Наталя Заболотна. - Майже всі, хто залишився проживати на теренах Вінниччини, отримали довідки ВПО. Ті особи, які тільки прибули із зон бойових дій, також отримують відповідні довідки».

Варто підкреслити, що Вінницька область продовжує утримувати лідерство по Україні за рівнем реєстрації внутрішньо переміщених осіб. На Вінниччину біженці перемістилися з Київської, Донецької, Миколаївської, Одеської, Запорізької, Черкаської областей, з таких міст, як Харків, Херсон, Буча, Мелітополь, Ірпінь, Чернігів, Слов'янськ.

Вінниччина гостинна до всіх. Разом вистоїмо!