Понад два місяці Україна мужньо протистоїть російському воєнному вторгненню. Люди, тікаючи від війни, шукають прихисток у регіонах, де не ведуться активні бойові дії. Зокрема, Вінниччина прийняла понад 162 тисячі внутрішньо переміщених осіб, які проживають у кожній з 63 громад області. Місцеві жителі та влада підтримують і допомагають  їм всім необхідним.

Вагомий внесок у вирішенні проблем біженців здійснюють Міжнародні фонди, які працюють на території області. Зокрема, це Міжнародна організація з міграції (МОМ), Всесвітня продовольча програма; Міжнародний комітет порятунку (IRC); Міжнародна організація солідарності Triangle Generation Humanitaire; Міжнародна організація «Лікарі без кордонів» (MSF); Міжнародна громадська організація FHI 360; Управління ООН з координації гуманітарних справ/OCHA; УВКБ ООН; Міжнародний комітет Червоного Хреста.

З метою чіткої координації дій та забезпечення рівного доступу внутрішньо переміщених осіб у громадах Вінниччини до допомоги від міжнародних фондів 3 травня, за дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, його перший заступник Наталя Заболотна та заступник Андрій Кавунець провели зустріч з представниками міжнародних організацій, які готові надати необхідну допомогу ВПО, що знайшли свій прихисток від війни у громадах Вінниччини.

 Звертаючись до присутніх, Наталя Заболотна подякувала за співпрацю та допомогу, яку вже отримали переселенці від міжнародних організацій. «Щиро дякую представникам міжнародних організацій за впровадження кеш-підтримки для вимушених переселенців. Це справді дуже важливо для них. Наше основне завдання – забезпечити рівний доступ усіх фондів до всіх громад для більш якісного використання наявного ресурсу» , - акцентувала Наталя Заболотна.

Основні питання зустрічі стосувалась трьох напрямків допомоги, які мають можливість надати міжнародні фонди. Це забезпечення потреб ВПО (продукти, засоби гігієни, одяг); створення колективних центрів; надання психологічної підтримки.  

Наталя Заболотна та Андрій Кавунець продемонстрували присутнім розроблену онлайн Таблицю потреб громад області. Її заповнюють щодня  громади Вінниччини, вказуючи актуальні потреби ВПО на місцях.

Представників міжнародних організацій детально ознайомили із розділами таблиці потреб, зокрема, такими як: продукти харчування (включаючи дитяче та спеціалізоване), предмети побуту та гігієни, одяг і взуття, корм для тварин, іграшки та розвиваючі матеріали для дітей тощо.

Окрему увагу приділили питанню використання наявних об’єктів інфраструктури у громадах для створення колективних центрів, де можуть розміщуватись ВПО на більш тривалий час.

Для зручності та оперативності Наталя Заболотна та Андрій Кавунець презентували учасникам зустрічі  ще одну онлайн платформу, де вказані назви населених пунктів, наявні інфраструктурні об’єкти і їх основні характеристики. «У громадах області є значна кількість шкіл, дитячих садочків, гуртожитків і інших об’єктів, які зараз пустують, і, з тих чи інших причин, не використовуються за призначенням. Вони мають усі необхідні комунікації, тож зараз можуть бути використані як колективні центри для тривалого проживання переселенців. Адже є чимала кількість людей, яким немає куди повернутися. Тут вони можуть проживати рік і більше».  

За підсумками зустрічі погоджено низку кроків щодо подальшого надання допомоги вимушеним переселенцям у громадах, відповідно до потреб.