Сьогодні, 3 травня, за дорученням Начальника обласної військової адміністрації Сергія Борзова, його перший заступник Наталя Заболотна та заступник Андрій Кавунець провели зустріч з представниками Міжнародного комітету порятунку (IRC).

Іноземну делегацію представляли Девід Мілібенд– президент і генеральний директор IRC, Харлем Дезір– старший віце-президент IRC, Ендрю Пью– голова місії IRC в Україні.

Місія зазначеного комітету – допомога людям, чиє життя та засоби до існування були зруйновані конфліктами, війнами та катастрофами, включаючи кліматичні кризи.

На початку зустрічі Наталя Заболотна подякувала Міжнародному комітету порятунку за ту допомогу, яка вже була надана на Вінниччині і запевнила, що і надалі готові співпрацювати, щоб покращити життя людей, які найбільше постраждали від цієї війни.

«У першу чергу, я хочу подякувати Міжнародному комітету порятунку за допомогу, яка вже надається області, в тому числі й для покращення умов проживання внутрішньо переміщених осіб, які проживають тут. На сьогодні ми маємо більше 162,5 тис. ВПО на постійному проживанні в регіоні», - зауважила Наталя Заболотна.

За її словами, вимушені переселенці розміщені у кожній з 63 громад Вінниччини. Нерідко чисельність переселенців складає третину від населення громади.

Якщо спочатку Вінницька область була більш транзитною, тобто за день тут тимчасово залишалися близько 15 – 20 тисяч людей, то, починаючи з другої половини березня, все більше внутрішньо переміщених осіб почали зупинятися тут для постійного проживання, а протягом останніх тижнів транзитом в області перебували близько 1,5 – 2 тис. осіб за день.

Як зазначила Наталя Заболотна, на сьогодні близько третини ВПО, тобто майже 46 тисяч людей, становлять діти. А майже 1,5 тисячі – маломобільні люди.

«В Україні близько місяця тому була розпочата офіційна реєстрація внутрішньо переміщених осіб, тож станом на зараз в області майже 158,5 тис ВПО вже отримали відповідний статус та довідки в органах соцзахисту», - зауважила Наталя Заболотна.

Щодо розселення людей у громадах, то на сьогодні, окрім м.Вінниці, найбільшу кількість переселенців розмістили: Хмільницька, Могилів-Подільська, Погребищенська, Ортатівська, Гайсинська, Барська, Тульчинська громади області.

«Обласна військова адміністрація взяла на себе роль головного координатора в забезпеченні усією необхідною допомогою ВПО, які перебувають на теренах нашої області. Безумовно, все це ми можемо робити у співпраці з міжнародними партнерами, тому що потреби у кожної з громад різноманітні, залежно від кількості людей, які знайшли тут прихисток. Безумовно, ми вдячні міжнародним партнерам, завдяки співпраці з якими в області забезпечена кеш-підтримка. Оскільки ми маємо 63 громади та різне за чисельністю навантаження, наше завдання – скоординувати співпрацю з міжнародними фондами таким чином, щоб кожен переселенець, незалежно від свого місця перебування, міг отримати необхідну допомогу», - зауважила Наталя Заболотна.

У свою чергу, президент і генеральний директор IRC Девід Мілібенд зазначив: «Завдання IRC – надати підтримку Україні у цей важкий час. Співпраця в Україні буде спрямована на надання фінансової допомоги, медичної та психологічної допомоги, захист постраждалих від війни. Ми розуміємо, що на сьогодні дуже важливо допомагати внутрішньо переміщеним особам, але також важливо надавати допомогу тим громадам, які надають прихисток. А оскільки на місцях спостерігається дуже велике навантаження, то наша допомога має бути швидкою, відповідальною та досить гнучкою. Ми вважаємо, що Вінниччина має стати певним хабом нашої допомоги. Дякую за співпрацю і за все, що ви робите».

Девід Мілібенд також підкреслив, що співпраця має бути максимально прозорою, відповідальною та відкритою.

За його словами на сьогодні в команді Комітету в Україні працює близько 60 людей, але їх кількість постійно зростає.

Міжнародний Комітет Порятунку запустив пілотний проєкт з грошової допомоги в Немирівській громаді.

За перший тиждень роботи в громаді комітет зареєстрував 493 сім’ї для пілотного проекту, на другому тижні комітет виплатив фінансову допомогу 357 сім’ям і готовий завершити виплати протягом наступних кількох днів.

IRC готовий та спроможний надати фінансову допомогу у більшому масштабі, якщо буде виявлено потребу. Зараз комітет намагається визначити стратегію та підхід для тих, хто найбільше потребує допомоги.

«Можете бути впевнені, що спільно з Вашою командою ми здолаємо усі виклики, а також надамо допомогу всім, хто її потребує. Разом ми подолаємо труднощі, з якими нас зіткнула війна», - запевнила Наталя Заболотна.

На завершення Наталя Заболотна продемонструвала представникам Міжнародного комітету порятунку Таблицю потреб громад області, де проживають внутрішньо переміщені особи. Цю таблицю на онлайн платформі заповнюють громади Вінниччині щодня, вказуючи те, чого потребує та чи інша громада для підтримки ВПО.

Підбиваючи підсумки зустрічі, сторони погодили напрацювання щодо забезпечення рівного доступу внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток на Вінниччині, до допомоги від міжнародних фондів.

Для довідки

Програми IRC розроблені для покращення здоров’я, безпеки, освіти, економічного добробуту людей. Комітет був заснований у 1933 році на заклик Альберта Ейнштейна. IRC працює в більш ніж 40 країнах світу і 26 містах США.