Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук з Atlantic Council та польською стороною обговорив спільне бачення концепції майбутнього плану «Зменшення ризиків для економіки України та відбудови держави від руйнувань завданих військовою агресією Російської Федерації».

За словами спікера Парламенту України, потрібно, по-перше, всім, хто бажає допомогти Україні та майбутньому вільної Європи, особисто приїхати до України та побачити все на власні очі.

«У розробників планів допомоги не повинно бути ілюзій, як от, наприклад, у лідера однієї з найбільших держав Європи все ще є абсолютно хибне уявлення, що українці та росіяни — це народи-брати. Якщо будувати план на таких хибних тезах, то він наперед буде провальним», — наголосив Руслан Стефанчук.

По-друге, на його переконання, чесність у своїх намірах та можливостях при розробці плану є іншою ключовою передумовою.

«Інша велика європейська держава каже, що наша економіка поки що не готова відмовитись від російських енергоносіїв. Це не чесно. А чесно було б сказати, що кожен день, коли, зокрема, ця європейська країна продовжує купувати російські нафту та газ, вона фінансує війну, проти якої виступає на словах. Фінансує подальші вбивства українців та руйнацію українських міст», — підкреслив Руслан Стефанчук.

По-третє, як відмітив спікер Парламенту України, допомога має полягати не тільки в тому, щоби піднятися на ноги економічно, але й остаточно утвердити демократію у Європі, яка змогла б надалі жити без воєн.

«Ми говоримо про допомогу Україні, як державі, яка самостійно стала демократичною, і саме за це стала покараною дикою росією. Це не про план державам, які постраждали у війні, а це про план конкретній державі, яка все ще страждає від війни», — повідомив Руслан Стефанчук.

По-четверте, Голова Верховної Ради України наголосив, що для плану відбудови є критична передумова — війна має бути завершена та агресор має визнати свою поразку.

«Росія також має покаятись публічно, взяти зобов’язання не чинити в майбутньому агресивних дій і сплатити відшкодування Україні за нанесену війною шкоду. Найбільш актуальним є план щодо зменшення негативного впливу на економіку України від російської військової агресії», — зазначив Руслан Стефанчук.

По-п’яте, за словами спікера Парламенту України, цей план має бути тісно інтегрований із планом України щодо набуття повноцінного членства у ЄС.

«Ми не хочемо вічно просити. Ми не хочемо залазити в борги. Ми хочемо бути рівними у Європі, попри війну. Якщо ми довели, що ми вміємо воювати за свою свободу, то невже хтось думає, що ми не вміємо працювати задля свого добробуту?» — запитав Руслан Стефанчук.

Очільник українського парламенту наголосив, що розробники «будь-яких планів для України» повинні усвідомити, що ці плани вони писатимуть не для України, а для Власного Майбутнього Разом з Україною. Руслан Стефанчук підтвердив свою підтримку та готовність співпрацювати щодо планів перемоги, планів недопущення подальших руйнувань та планів нашого швидкого відновлення.