В приміщенні ОВА  відбулась офіційна зустріч першого заступника начальника обласної військової адміністрації Наталі Заболотної, заступника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ОВА Андрія Кавунця з представниками Міжнародної організації по міграції (МОМ).  

Предметом зустрічі стало обговорення напрямків майбутньої співпраці та координації обласної військової адміністрації та Вінницького офісу МОМ з надання допомоги громадам, в яких розміщені ВПО.

 Координатори різних кластерів МОМ: Тефера Тешадер, Мустафа Заер  Вадуллах Хадід, координатор із зв’язків з урядом Віталій Крисько  та координатор Вінницького офісу МОМ Юлія Сибірянська презентували діяльність і програми МОМ, яка є Агентством ООН з питань міграції та провідною міжурядовою організацією в цій сфері. Основні напрямки діяльності МОМ: непродовольча гуманітарна допомога, постачання води, гігієнічні напрямки, медичний кластер, управління центрами розміщення ВПО, психологічна допомога постраждалому населенню та напрямки його підтримки, в тому числі  – фінансова.

Тож під час зустрічі  представників Міжнародної організації з міграції цікавили питання, пов’язані із проживанням в області ВПО, їх потреби у напрямках підтримки, яку може надати МОМ.

Наталя Заболотна в ході зустрічі зазначила, що від самого початку повномасштабного вторгнення рф, Вінниччина почала приймати вимушених переселенців з інших областей України, де ведуться активні бойові дії.

«На сьогодні в області на постійному проживанні перебуває 97 560 внутрішньо переміщених осіб. Майже третина від загальної кількості ВПО – це діти, яких на сьогодні на Вінниччині розміщено 28 658. В область евакуйовано групу з двох психоневрологічних інтернатів  Донецької області, а саме – з Покровська та Слов’янська».

Щодо офіційної реєстрації внутрішньо переміщених осіб, то станом на сьогодні в області отримали відповідні довідки більше 86 тисяч вимушених переселенців. «Дякую нашим колегам за роботу, адже наразі система працює в складних умовах, коли є велика кількість звернень. У нас більше 90 точок входу в систему: це ЦНАПи, фронт-офіси. Вони працюють і в позаробочий час та без вихідних, а також вночі, коли кращий доступ до системи. Найбільше внутрішньо переміщених осіб зареєстровано в Погребищенській, Оратівській, Бабчинецькій, Тульчинській, Гайсинській та Барській громадах Вінниччини»,- зазначила посадовиця.

Наталя Заболотна підкреслила, що ОВА має постійний зв'язок із громадами області і знає потреби кожної. «Вже у перші дні війни ми почали тісно співпрацювати з громадами з різних питань, зокрема, щодо поселення. Ми ініціювали створення  онлайн-таблиці, де ми бачимо і розселення людей, і оформлення офіційних довідок, в тому числі ми маємо онлайн-потребу кожної громади, де перебувають переселенці. Не завжди та громада, де більша кількість внутрішньо переміщених осіб, потребує більше, ніж та громада, де людей розміщено менше».

Свою чергою, Андрій Кавунець зауважив, що практично по всіх територіальних громадах  наявна достатня кількість приміщень, які потенційно можуть бути використані для розміщення біженців. Це зумовлено тим, що у 2020 році у рамках децентралізації  відбулось  об`єднання громад і замість 700, зараз на Вінниччині їх 63.

«У багатьох населених пунктах залишились колишні адміністративні споруди, заклади  культури,  освіти. Також колишні районні лікарні, більшість  з яких мають повністю оснащенні та підключені до всіх комунікацій  приміщення, які також потенційно можуть бути використані  для розміщення ВПО. Там величезний потенціал»,- зауважив посадовець.

Під час зустрічі було досягнуто домовленості про напрямки співпраці для підтримки ВПО, що знаходяться в області. Відтак, МОМ планує підтримувати колективні центри, для прихистку українців, які рятуються від війни, а також соціальні та медичні установи, що надають послуги ВПО.

Сторони домовилися про обмін інформацією щодо ВПО по області з деталізацією за статтю, віком, статусом уразливості місцем реєстрації (неперсоніфіковані дані). Також визначились із контактними особами від ОВА для подальшої координації роботи МОМ по кожному з напрямків.