Президент Петро Порошенко та Президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорили весь спектр актуальних питань взаємодії між двома державами на двосторонньому рівні та у багатосторонніх форматах.
«У нас дуже багато спільних інтересів, дуже багато спільних проектів. І наша співпраця є надзвичайно ефективною, корисною і взаємовигідною», - наголосив Глава Української держави. За його словами, очільники України та Білорусі мають політичну волю і наполегливе прагнення втілювати ці інтереси в життя заради процвітання двох народів і зміцнення незалежності обох країн.
Під час зустрічі співрозмовники детально обговорили взаємодію в економічній сфері. «Мені приємно констатувати, що товарообіг між Україною та Білоруссю зріс у порівнянні з минулим роком на 26%», - повідомив Президент України, нагадавши, що Білорусь для України займає четверте місце серед торгівельних партнерів, а Україна для Білорусі – друге місце.
Президенти України та Білорусі відзначили перспективи зростання товарообігу між двома країнами. «Ми бачимо серйозні і реальні перспективи зростання. Поставили завдання – найближчим часом вийти вже на 5 млрд доларів нашого взаємного товарообігу. Це означає, що робота за розпочатими проектами результативна, а визначені напрями є вірними і взаємовигідними для обох країн», - зауважив Петро Порошенко. За словами Президента Білорусі, товарообіг між країнами, у 2016 році склав 4 млрд доларів і є всі можливості для збільшення обсягів.
Під час переговорів також було домовлено задіяти наявний потенціал для спільного виробництва високоякісної і конкурентоспроможної продукції, яка могла б користуватися попитом не лише в Україні і Білорусі. Обидві країни зацікавлені у виході спільної продукції на ринки третіх країн.
«Важливо, що на сьогодні існує обопільна зацікавленість у створенні нових спільних підприємств. Маю на увазі авіабудування, транспортне та сільськогосподарське машинобудування», - повідомив Президент України. Очільник Білорусі підтвердив зацікавленість спільно виробляти різні види продукції, яка користується попитом на міжнародних ринках. Він навів приклад успішної роботи спільних українсько-білоруських підприємств, зокрема з виробництва тракторів, комбайнів, ліфтів, іншої техніки та обладнання.

Окрему увагу було приділено питанням співпраці в енергетичній сфері. «На сьогоднішній день домовилися про конкретні кроки співпраці в галузі електроенергетики, нафтової, газової промисловості», - розповів Петро Порошенко, назвавши їх надзвичайно перспективним. Він підтвердив готовність України постачати електроенергію до Білорусі. «Домовилися розглянути можливість розширення поставок енергоресурсів, зокрема нафти з використанням унікального транзитного потенціалу України», - додав Петро Порошенко.
Сторони також вважають перспективним подальший розвиток взаємодії в галузі залізничного, автомобільного, водного і транспортного сполучення. «Існує обопільна зацікавленість у відновленні річкового сполучення по Дніпру і Прип’яті і поставлені конкретні завдання нашим міністрам, комісіям», - розповів Петро Порошенко. За його словами, найближчим часом будуть сформовані пропозиції, в тому числі із можливим залученням європейських партнерів.
Олександр Лукашенко підкреслив велику зацікавленість Білорусі у розвитку економічної співпраці й торгівлі з Україною, кооперації та спільних проектів між виробниками двох країн в таких сферах, як модернізація дорожньо-транспортної інфраструктури та впровадження інноваційних технологій.
«Україна є одним з пріоритетних ринків для білоруських товарів», - підкреслив Президент Білорусі.
Також сторони позитивно відзначили результати роботи Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, засідання якої відбулося 17-18 липня в Києві.