Про збереження Національного музею-садиби Миколи Івановича Пирогова Голова ОДА Сергій Борзов розмовляв із заступником керівника Офісу Президента України Кирилом Тимошенком та Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком, які оглянули музей в рамках візиту на Вінниччину минулого тижня.

В ході розмови Голова ОДА нагадав про звернення Народного депутата України Ірини Борзової із проханням включити цей об’єкт культурної спадщини до програми Президента України Володимира Зеленського «Велика реставрація».

За словами Кирила Тимошенка, група експертів відпрацює нове бачення музею та благоустрою садиби. Зі свого боку, міністр Віктор Ляшко пообіцяв особисту і фінансову підтримку у виділенні коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації проєкту реставрації.

«Це значить, що музей Пирогова починає нову сторінку своєї історії! 9 вересня 1947 року музей Миколи Пирогова урочисто відкрили. Саме цього дня рівно століття тому видатний вчений уперше в світі застосував ефір як знеболюючий засіб при хірургічних операціях на полі бою», – зазначив Сергій Борзов. Очільник області підкреслив, що лікарі сьогодні знову на лінії фронту.

«Коронавірус – це нова війна в медицині… Війна, де знову згадують Пирогова.  А ми повинні зберегти пам'ять про великого хірурга – його садибу, яку Микола Іванович придбав на аукціоні в Києві у 1859 році. Тут він і помер. У церкві-некрополі зберігається його забальзамоване тіло», – зауважив Сергій Борзов.

Пирогов пережив Жовтневу революцію і Другу світову війну. Наші війська це місце не бомбили, обходили стороною і окупанти.

У 1920 році напівзруйнований будинок Пирогова віддали під житло групі робітників, що прибули з Америки і утворили тут комуну імені Джона Ріда.

Пізніше садиба перейшла до дослідницької сільськогосподарської станції. Саме тоді зробили ремонт будинку Пирогова і службових приміщень маєтку, але жодних заходів для збереження тіла й усипальниці.

А у 1936 році садибу передали Наркоматові охорони здоров'я України, який розмістив тут Вінницьку обласну інфекційну лікарню.

У 1944 році, на другий день після звільнення Вінниці, про усипальницю із забальзамованим тілом хірурга Миколи Пирогова і про його заслуги в воєнній хірургії доповіли у Кремлі. Тоді й вирішили створити музей. Ще до закінчення війни на станцію Вінниця везли залізницею не танки, а цемент і дошки – «на музей»…

Напередодні  8 травня 1945-го почали першу ребальзамацію – чотири місяці – 119 днів унікальної роботи вчених. Це єдиний у світовій науці випадок, коли відновили тіло через 64 роки після смерті.

У 2018 році українські науковці (вперше самостійно!) провели десяте ребальзамування тіла видатного хірурга Миколи Івановича Пирогова. Відповідальність за проведення бальзамації узяли на себе науковці та керівництво Вінницького національного медуніверситету ім. М. Пирогова.

Сьогодні музей Пирогова – це провідний науково-дослідний та культурно-освітній заклад України, підпорядковується Міністерству охорони здоров'я України та є у переліку найважливіших об’єктів культурної спадщини України.

«А для Вінниччини – це один з п’яти туристичних «магнітів». Мільйони людей у «Вишні» Пирогова вклонились великому хірургу. Він змінив медицину. Заради мільйонів життів…», – резюмував Сергій Борзов.