Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із народними депутатами зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич для обговорення пріоритетів подальшого поглиблення співпраці України з Радою Європи у парламентському вимірі.

До участі в переговорах також долучилися Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, Директор приватного офісу Генерального секретаря та Заступника Генерального секретаря Ради Європи Мірослав Папа, Директор з політичних питань та зовнішніх зв’язків Секретаріату Ради Європи Александр Гессель, Заступник Директора приватного офісу Генерального секретаря і Заступника Генерального секретаря Ради Європи Джанлука Еспозіто та інші.

Спікер Парламенту України підкреслив, що принципова позиція Ради Європи щодо невизнання анексії Криму є надзвичайно важливою в умовах агресії РФ проти України.

«Особливої ваги ми надаємо тому факту, що 11 травня цього року Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)». У документі закликано Російську Федерацію відновити територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах, а також засуджено окупацію півострова Російською Федерацією, що підриває норми міжнародного права і принципи Ради Європи», — наголосив Руслан Стефанчук.

За його словами, Україна очікує на реалізацію в повному обсязі положень цього рішення.

«Хочеться вірити, що Рада Європи, включаючи Комісара Ради Європи з прав людини, віднайде можливості для оцінювання на регулярній основі ситуації з правами людини в Криму відповідно до принципів та норм міжнародного права, з повною повагою до суверенітету, незалежності, територіальної цілісності України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Голова Парламенту України також висловив подяку Європейській комісії «За демократію через право» за її експертний внесок у процесі опрацювання законопроєктів із найбільш актуальних проблем українського державотворення.

«Верховна Рада України й надалі готова активно співпрацювати з Венеціанською комісією з метою забезпечення відповідності українського національного законодавства найкращим світовим практикам та провідним демократичним нормам і стандартам», — зазначив він.

Руслан Стефанчук та Марія Пейчинович-Бурич приділили особливу увагу й питанню належного забезпечення прав національних меншин в Україні.

«Наразі у Парламенті ведеться розробка нового проєкту закону про національні меншини. Переконаний, що ухвалення цього законопроєкту сприятиме забезпеченню рівності прав національних меншин та корінних українців, з урахуванням сучасних міжнародних стандартів», — зазначив Голова Парламенту України.