У середу, 8 вересня, відбулася робоча зустріч Заступниці Голови Верховної Ради України Олени Кондратюк з Маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Гродзьким. Сторони обговорили підготовку до Міжпарламентської Асамблеї Україна-Польща-Литва, яка відбудеться наприкінці вересня – початку жовтня у Варшаві.

«Сьогодні також узгоджується термін чергового засідання Парламентської Асамблеї України та Польщі, яке, впевнена, буде ще однією чудовою нагодою синхронізувати спільні кроки наших держав у парламентській площині», – зазначила Олена Кондратюк під час зустрічі, що пройшла на полях Всесвітньої конференції голів парламентів у Відні.

Заступниця Голови Верховної Ради наголосила, що нещодавно було започатковано новий формат взаємодії міжнародної спільноти – Кримську платформу. Вона висловила переконання, що черговою «точкою дотику» українсько-польського порядку денного стане практичний вимір діалогу на базі платформи. «Розраховуємо на активний діалог на рівні парламентів у рамках новоствореної Кримської платформи та нашу активну взаємодію для спільної протидії дезінформації. Сподіваюся також, що Сенат Республіки Польща визнає депортацію кримськотатарського народу актом геноциду», – сказала Олена Кондратюк.

Вона звернулася до керівництва Польщі в особі Маршалка Сейму із закликом не визнавати вибори до Держдуми, які Росія проводитиме в окупованому Криму та на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

«Коли мова йде про відновлення територіальної цілісності і суверенітету, ми твердо стоїмо на українських позиціях», – підкреслив зі свого боку Томаш Гродзький.

Окремо Заступниця Голови Верховної Ради торкнулася резонансної ситуації із загибеллю 25-річного громадянина України Дмитра Никифоренка у польському Вроцлаві після затримання поліцією та важкого побиття. «У зв’язку з цим звертаюся до Вас щодо швидкого і неупередженого розслідування цієї події та покарання винних у смерті нашого громадянина», – сказала Олена Кондратюк.

Заступниця Голови українського Парламенту також висловила вдячність Томашу Гродзькому за згоду взяти участь у заходах з нагоди 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру.