Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк представлятиме Україну на П’ятій Всесвітній конференції спікерів парламентів. Друга сесія П’ятої Всесвітньої конференції голів парламентів, організованої під егідою Міжпарламентського Союзу, пройде 7-8 вересня 2021 р. у Відні, Австрія.

Всесвітні конференції спікерів парламентів проводяться кожні п'ять років. Офіційна делегація Верховної Ради України на чолі з віцеспікеркою Оленою Кондратюк вперше з 2005 року братиме участь у Всесвітній конференції спікерів парламентів.

Темами дискусій під час пленарних засідань конференції стануть питання досягнення сталого розвитку і добробуту людини, збереження довкілля та впливу кліматичних змін на економіку. Учасники та учасниці заходу також обговорять подолання викликів і наслідків COVID-19, протидію дезінформації, питання щодо гендерної рівності та недискримінації жінок і дівчат, забезпечення прозорості діяльності парламентів та їхню роль у глобальному врядуванні.

Очікується, що за підсумками пленарних засідань буде ухвалено спільну Декларацію П’ятої Всесвітньої конференції спікерів парламентів.

«Наша участь у роботі конференції продемонструє, що Верховна Ради України як інституція усвідомлює та поділяє необхідність об’єднання міжнародних зусиль для вирішення сучасних проблем глобального порядку денного, а також підвищення ролі парламентів у розв’язанні криз», - прокоментувала захід віцеспікерка Олена Кондратюк.

 У рамках візиту Заступниці Голови Верховної Ради України до Республіки Австрія також заплановані двосторонні робочі зустрічі з керівництвом парламентів країн Європи.

За словами Олени Кондратюк, ключова мета її візиту та участі у заходах Всесвітньої конференції спікерів парламентів - використати цей майданчик і серію двосторонніх зустрічей для донесення інформації про триваючу російську агресію проти України, окупацію Криму та частини Луганської і Донецької областей.

«Я буду говорити про необхідність збереження і посилення санкцій проти Російської Федерації та протидії Північному потоку-2. Надання Україні без зволікань плану дій з членства у НАТО, реальних економічних, енергетичних, інвестиційних та оборонних можливостей і гарантій для стримування російської агресії, яка є безпековим викликом Європі та міжнародному праву», - пояснила ціль поїздки Заступниця Голови Верховної Ради.

На переконання віцеспікерки, новостворена Кримська платформа за участі 46 країн також повинна мати активний парламентський вимір.

«Ми будемо активно використовувати усі можливості, заходи і зв’язки в рамках Міжпарламентського Союзу для того, щоб Кримські платформи були створені в усіх парламентах країн Європи та світу, які поділяють цінності прав людини та непорушність основних принципів міжнародного права», - зауважила Олена Кондратюк, яка також є заступницею Голови Виконавчого комітету Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі.