31 серпня в рамках робочого візиту народних депутатів України до Вінниччини Голова облдержадміністрації Сергій Борзов та народні депутати України: Олександр Корнієнко, Роман Грищук, Ірина Борзова, Максим Пашковський, Анатолій Драбовський відвідали модернізований Подільський регіональний центр онкології, який оновлено в рамках програми Президента України  Володимира Зеленського « Велике Будівництво» до 30-річчя Незалежності України.

Сергій Борзов підкреслив, що пріоритетним напрямком Вінницької ОДА є розвиток медичної галузі у всіх районах області: «Є найвіддаленіші райони, де ніколи не було дороговартісного обладнання. Наприклад, такого, як комп'ютерні томографи. Зараз там з'явилися апарати КТ, найсучасніші апарати УЗД і цифрові рентгенапарати. За цей рік ми вже відкрили п'ять приймальних відділень, а також кардіоцентр у Могилеві-Подільському, — одному з найвіддаленіших міст області, що знаходиться на кордоні з Молдовою. Тепер там на черзі відкриття шостого приймального відділення».

 Очільник  ОДА повідомив, що у Вінницькій області, окрім п’яти оновлених, що вже почали працювати, до кінця 2021 року планується відкрити ще 5 приймальних відділень: вони  вже готові і знаходяться на стадії отримання дозвільних документів.

Сергій Борзов зазначив, що спільними зусиллями обласної державної адміністрації та народних депутатів України з державного бюджету на оновлення Подільського онкоцентру вдалося залучити 64 млн. грн. З них 44 мільйони — субвенція на соціально-економічний розвиток, яку залучили з державного бюджету народні депутати України від «Слуги Народу» Анатолій Драбовський та Максим Пашковський. З Державного фонду регіонального розвитку 20 млн. грн. спрямовано на реконструкцію хіміотерапевтичного корпусу.

Очільник області наголосив, що останні 5 років головний лікар онкоцентру Володимир Шамрай вів «переписку» зі всіма міністрами охорони здоров’я України. Десять народних депутатів втручались у процес придбання обладнання. Але тоді так і не змогли. Лише торік все зрушилось з місця — це великий крок у розвитку радіологічної служби вінницького онкоцентру.

 У свою чергу, Ірина Борзова висловила подяку народним депутатам України Анатолію Драбовському та Максиму Пашковському, підкресливши: «В хіміотерапевтичному відділенні впродовж року лікується від 8 до 10 тисяч пацієнтів. За останні 5 років кількість пацієнтів збільшилась більше ніж на 50%. При цьому за всі роки, відколи побудовані корпуси лікарні в 70-х, у відділенні вперше проведена реконструкція і створено належні умови для лікування пацієнтів та роботи медиків. Створення належних умов для медиків та пацієнтів – один з наших пріоритетів.Саме співпраця усіх гілок влади , об’єднаних одною метою, дала такий гарний результат. «Велике Будівництво  працює»,- зауважила народна депутатка.

Відтак, в рамках програми «Велике Будівництво» в Подільському регіональному  центрі онкології відремонтовано відділення хіміотерапевтичного корпусу. Також встановлено лінійний прискорювач, який дає можливість підвести максимальні дози до пухлинного осередка і зменшити навантаження на здорові тканини навколо пухлини.

В хіміотерапевтичному корпусі зроблено:

  • ремонт першого поверху будівлі - рентгенологічне відділення
  • надбудову четвертого поверху – денний стаціонар з ліжками амбулаторної хіміотерапії
  • надбудову мансардного поверху – це теж для хіміотерапевтичного відділення
  • зведено нове перекриття та дах
  • встановлено новий ліфт
  • проведено роботи з утеплення стін та благоустрою території.

«В Україні ефективність «Великого будівництва» у медичній галузі досить висока, - зазначив народний депутат України Олександр Корнієнко. - Ми реалізували кілька мережевих проектів. Зокрема, це приймальні відділення по всій Україні. Вони у різному форматі, - десь менші, десь більші, у них є різне обладнання. Але це те, що має працювати».

Він зауважив, що реалізація цієї програми стане підґрунтям для ефективного завершення медичної реформи, оскільки напрацьовані у різних країнах моделі функціонування галузі, застосовані в українські реалії, працюють не завжди коректно.

«Медична галузь і в подальшому не залишиться поза увагою. «Президент України чітко визначив пріоритети «Великого будівництва» - це медицина та освіта, саме на них направлено максимум зусиль»,- підкреслив у ході брифінгу Максим  Пашковський.

У підсумку, Олександр Корнієнко зазначив: «Велике Будівництво» - це програма , яка поступово розвивається та  додаються нові  галузі та проєкти, зокрема  Програма «Здорова нація», спрямована на пропагування здорового способу життя та спорту. Цьогоріч  в дію  вступає програма «Велика Реставрація», яка буде стосуватись туристичних місць, зокрема палаців, замків, які є привабливими як для внутрішнього туризму, що в постковідний період почав активно розвиватись, так і для зовнішнього. Україна все більше відкривається  світу  як країна, де є на що подивитись».