Сьогодні, 30 серпня, в залі засідань ОДА розпочав роботу круглий стіл «Соціальні права та їхній захист адміністративним судом. Проблемні аспекти» за участі Голови ОДА Сергія Борзова, голови обласної Ради Вячеслава Соколового, представників органів місцевого самоврядування Вінниці та області, керівників органів, які забезпечують соціальний захист громадян, суддів, юристів, науковців та депутатів.

Мета заходу - виявлення проблем соціального розвитку в регіоні та сприяння захисту соціальних прав людини та громадянина.

У вітальному слові до учасників заходу Голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов наголосив на важливості  захисту  соціальних прав українців.

«Круглий стіл у Вінниці проводиться за участі представників адміністративних судів, місцевого самоврядування та виконавчої влади. Заради розвитку громад Вінниччини має бути діалог усіх трьох гілок влади,- підкреслив очільник ОДА. - І захист прав кожного громадянина має бути у суді. Феміда сліпа, але не глуха. Є що обговорити і над чим працювати. Скандалів щодо безкарності вистачає. На жаль…Нехай чесні суди – а це чесні судді – стануть головним інгрідієнтом успіху України».

Сергій Борзов побажав учасникам  круглого столу успішної спільної роботи задля вирішення проблемних аспектів соціальних прав.

«Ми усі за верховенство права. Тому давайте шукати механізми. Ті, які насправді діють, а не лише на словах»,- додав Голова ОДА.

Серед учасників круглого столу:

  • Михайло Смокович, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду;
  • Віталій Кузьмишин, голова Сьомого апеляційного адміністративного суду;
  • Богдан Моніч, голова Ради суддів України, суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду;
  • Даниїла Чорненька, Голова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду;
  • Оксана Епель, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду, почесний президент Асоціації соціального розвитку через право;
  • Інна Силантьєва, президент Асоціації соціального розвитку через право, член Громадської ради у Верховній Раді України;
  • Олена Мілієнко, директор Вінницького навчального центру Національної школи суддів України, депутат Вінницької обласної Ради;
  • Естер де Рой, очільниця проєкту програми «МАТРА» «Судова влада і суспільство в Україні»;
  • Сюзанна Мнацаканян, керівниця проєкту Ради Європи «Розвиток соціальних прав як ключовий чинник сталої демократії в Україні».

Окрім того, у засіданні взяли участь представники громадської ради при обласній державній адміністрації, які активно долучились до обговорення.

«Первинні права не можуть бути реалізовані тоді, коли не забезпечені соціальні права,- зауважила  співорганізаторка заходу, директор Вінницького навчального центру Національної школи суддів України Олена Мілієнко.- Звичайно, у державі є велика кількість проблем, але  найбільше  - у сфері виконання законів через саму недосконалість законодавства та через недосконалість діяльності різних органів на місцях. Саме тому важливо обговорювати найголовніші проблеми на різних рівнях. Лише спільними зусиллями ми зможемо досягти того, що держава буде справді соціальною, як це і закріплено в Конституції України».

Звертаючись до присутніх перед початком програмних виступів, Сюзанна Мнацаканян наголосила, що соціальні права – це права людини, які потребують найвищого рівня захисту як в Україні, так і за її межами.

«Для цього існує Європейська Соціальна Хартія. Прошу акцентувати увагу і на стандартах Ради Європи, які можуть слугувати не лише дороговказом,а й мають бути базою для законодавчого впровадження соціальних прав в Україні»,- зауважила керівниця проєкту Ради Європи.

Тож під час першої дискусійної панелі учасники обговорять проблематику реалізації соціальних прав на Вінниччині та причини невиконання рішень адміністративної юстиції.

Друга частина заходу, яка включає питання «Роль науки у розвитку держави» та «Рівні можливості жінки і чоловіка» проходитиме у приміщенні Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.

На завершення круглого столу буде підписано Меморандум між ГО «Асоціація соціального розвитку через право» та вищими учбовими закладами м. Вінниці.