«До світової спільноти важливо донести розуміння того, що в Україні відбувається не тільки конфлікт між Росією і Україною, а те, що путінська Росія стала глобальною загрозою для всього вільного і цивілізованого світу», - заявив Голова Верховної Ради України А.Парубій, виступаючи з доповіддю на конференції «US-UA Working Group Yearly Summit V: Providing Ukraine with an Annual Report Card» в рамках візиту до Сполучених Штатів Америки.
Спікер Українського Парламенту, звертаючись до присутніх, подякував всьому «американському народові за неоціненну допомогу у війні України за свою незалежність, за сотні врятованих життів».
За словами А.Парубія, через російську агресію «в Європі вперше після Другої світової війни зруйновано режим недоторканості кордонів, відбулася пряма анексія території незалежної Української держави, зневажено Заключний Гельсінський акт, Україна і українці опинились на передовій захисту світової цивілізації та демократії».
У своїй доповіді Глава Українського Парламенту зупинився на найбільш актуальних питаннях, зокрема, - пришвидшенні інтеграції України до НАТО, до світової системи безпеки.

Символічно і важливо, сказав він, що восьмого червня цього року на законодавчому рівні Україна офіційно закріпила курс на членство в НАТО: «Для України це в першу чергу цивілізаційний вибір, оскільки символізує прозору економіку, дотримання прав і свобод, громадянське суспільство, боєздатну ефективну армію. І на цьому шляху нам потрібна консолідована підтримка демократичного світу».
А.Парубій повідомив, що перебуваючи в США, він запропонував підписати двосторонню безпекову угоду між Україною та США, яка стане важливим етапом на шляху до НАТО. «Сподіваюсь, що зможемо вийти на позитивне рішення щодо цього питання. Це особливо важливо на шляху реформування української армії», - сказав він.

Голова Парламенту зазначив, що українська армія за останні три роки змінилася кардинально і суттєво. «За три роки ми отримали потужну боєздатну армію, яка має бойовий досвід. Це понад 200 тисяч досвідчених бійців і близько мільйона резервістів. В рази збільшився оборонний бюджет України. В рази зросла кількість боєздатних частин, танків та бойової авіації, створено нові види військ. Хочу запевнити, що безпекова угода між Україною і США, як і співпраця України з НАТО, є однаково вигідна як для НАТО, так і для України, оскільки українська армія зі своїм досвідом є самим надійним партнером у захисті східних рубежів вільного світу», - зазначив А.Парубій.
За словами Спікера Верховної Ради України, сьогодні Україна реформується не тільки в безпековому секторі, що є очевидним фактом, - реформи відбуваються у всіх сферах життя країни: «Доленосною подією стало те, що 11 червня цього року почав діяти безвізовий режим нашої держави із Європейським Союзом. Це наслідок 100-відсоткової реалізації дорожньої карти Україна-ЄС щодо отримання безвізу. Головний акцент був зроблений на відкритості економіки та боротьбі з корупцією. За три роки в Україні створено з нуля й запущено в дію Національне антикорупційне бюро, Спеціалізовану Антикорупційну Прокуратуру; Нацагенство з питань запобігання корупції та Нацагенство з питань виявлення, пошуку та управління активами, одержаними шляхом корупційних та інших злочинів; усі державні закупівлі здійснюються виключно через систему публічних електронних закупівель ProZorro, ухвалено законодавство щодо електронного декларування – одного з найбільш відкритих декларувань у світі.

Неймовірно важливі кроки було зроблено й в енергетичній сфері для енергетичної незалежності, - Україна, зокрема, відмовилась від «газпромівського газу» та ухвалила низку законів, серед яких закон про прозорий ринок електроенергії.
А.Парубій наголосив, що реформа йде одночасно у декількох напрямках, зокрема у медичній, судовій та пенсійній сферах. За його словами, також наступного тижня планується розглянути законопроект щодо Конституційного Суду України. «Усі ці кроки української влади відбуваються в умовах триваючої агресії Росії, величезних людських втрат - більше 10 тисяч убитих українців, майже 2 млн внутрішньопереміщених осіб, які змушені були покинути свої домівки, а це майже стільки біженців, як і в ЄС», - додав він.

Голова Парламенту підкреслив, що сьогодні в Українському суспільстві є консенсус щодо вступу України в НАТО: «Більшість населення підтримують Північноатлантичний безпековий вибір. Вперше в історії Незалежної України суспільство консолідоване щодо курсу України в НАТО. І в цей час Україні дуже важлива підтримка цивілізованого світу».
А.Парубій нагадав, що, незважаючи на це, Росія нарощує військову присутність в окупованому Криму, де створюється інфраструктура для можливого розміщення ядерних наступальних озброєнь. «Російською Федерацією створюються нові види армії. Зокрема, керівництвом Кремля оголошено про створення на кордоні з Україною 8-ої армії, яка восени біля кордонів України планує провести військові навчання «Захід-2017»», - сказав він і додав, що у той же час з Росії ідуть постійні поставки зброї на Донбас, а також збільшення окупаційного контингенту, демонструючи, що Кремль не планує виводити свої війська з окупованого сходу Україні.

Голова Парламенту зосередив увагу на необхідності посилення санкцій проти Росії, особливо враховуючи посилення російських кібератак та спроб впливу на геополітичний простір. «Весь мій досвід доводить, що Росія розуміє тільки мову сили. Для України залишається важливим питання, і сподіваюсь воно буде вирішено, – це надання українським військовим летальної зброї для захисту східних кордонів європейської цивілізації. Вільний світ має продемонструвати здатність і готовність до зупинки агресора», - наголосив А.Парубій.