Днями Голова ОДА Сергій Борзов мав зустріч із керівництвом Укренерго.

«Показали мені «енергетичне серце» регіону – диспетчерський центр. Укренерго – це Національна енергетична компанія – приватне акціонерне товариство зі 100% акцій у власності держави. У складі Укренерго функціонує 6 регіональних енергосистем, одна з яких - Південно-Західна, знаходиться у Вінниці. Особливість Вінниччини – це прикордонна область», – повідомив керівник регіону.  

Сьогодні Укренерго працює над інтеграцією ОЕС України з об’єднанням системних операторів європейських енергосистем ENTSO-E. Чотири роки тому підписано «Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи». Йдеться про спільний блок регулювання Україна/Молдова.

У 2020 році компанія повністю завершила підготовку даних для створення математичної моделі енергосистеми України та дослідження її статичної і динамічної стійкості при синхронній роботі з енергосистемою Європи.

У другій половині 2021 року має завершитись дослідження статичної і динамічної стійкості енергосистеми та визначити технічну можливість синхронної роботи ОЕС України з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.

Також у межах підготовки ОЕС України до синхронізації з ENTSO-E Укренерго реалізує низку проєктів з будівництва та реконструкції мереж для підвищення надійності живлення прикордонних районів та роботи інтерконекторів.