Про це сьогодні говорили на спільній нараді за участі Голови ОДА Сергія Борзова та керівників правоохоронних органів та органів державного нагляду (контролю) області.

За переконанням Сергія Борзова робота правоохоронців має бути ефективною. Викриття кримінальних правопорушень у галузі охорони навколишнього природного середовища потребує злагоджених дій спільно із органами державного нагляду (контролю).

Щодо результатів, які є сьогодні - розпочато 41 кримінальне провадження.

Переважно, це незаконна порубка лісу – 23, самовільне зайняття земельної ділянки – 8 та порушення правил охорони або використання надр – 7.

Очільник регіону переконаний, що окремо треба розглядати зловживання у сфері земельних відносин.

Зокрема, вчора Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».

«У квітні 2021 року, подолавши шалений спротив і тисячі правок, законодавчого спаму від окремих політичних партій, Верховна Рада нарешті ухвалила останні ключові закони, необхідні для повноцінного старту ринку землі, - зазначив Сергій Борзов, - Закон №2195 запроваджує електронні аукціони з купівлі-продажу землі. Це гарантія наповнення місцевих бюджетів, можливість кожного українця прийняти участь в аукціоні і започаткувати своє фермерське господарство. І закон №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який докорінно змінює землеустрій нашої держави і який називають «Земельною Конституцією».

Президент України Володимир Зеленський з цього приводу зазначив: «Це закон, який відбирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, яку він ніколи у своєму житті не бачив. Він остаточно повертає право громадам розпоряджатися своїми землями. Закон, який чітко закріплює, що продавати та купувати землю можуть виключно українці».