Президент Петро Порошенко зазначив, що за газовий контракт з Росією, укладений у 2009 році, має бути політична відповідальність. Петро Порошенко нагадав про нещодавнє рішення Стокгольмського арбітражу щодо цього контракту на користь України.
Президент наголосив, що принцип «бери або плати» є грабіжницьким, оскільки означає, що скільки би не було спожито газу, а сплатити потрібно за 52 млрд кубометрів - об’єми, яких Україна ніколи не споживала. «Був поставлений злочинний підпис, взявши зобов’язання абсолютно незаконні, неринкові, корупційні. Уявіть собі - я був обраний Президентом, і через декілька тижнів отримую позов майже на 40 млрд доларів, що Україна має сплатити країні-агресору за послуги і товари, які ми ніколи не отримували, базуючись на злочинному контракті», - розповів Президент під час відвідання Трипільської ТЕС.
Після цього, за словами Глави держави, були надані необхідні доручення для підготовки позову до суду, щоб у цивілізований спосіб захистити інтереси України. «Ви спитаєте, чому ж вони не пішли в 2013, 2012, 2010 чи 2009 роках, одразу же після підписання? А відповідь – сиділи на газовій голці, руки були зв'язані корупційними оборудками», - зазначив Петро Порошенко.
«Є багато розмов, яка ж відповідальність має бути? Друзі мої, знаєте як в Біблії: «не судіть і не судимі будете». Я говорю не про кримінальну відповідальність – це не справа Президента, є відповідні органи. Я говорю про політичну відповідальність. Коли ви поставили країну на коліна і сьогодні це доведено не політиками, не внутрішніми експертами, а найвищою міжнародною судовою інстанцією. Доведено, що здані інтереси України», - підкреслив Петро Порошенко. За його словами, в рішенні чітко записано – ніколи більше принципу «бери або плати» не буде, і 40 млрд доларів було збережено для України.
«Саме головне – ми зупинили, що газ був політичною зброєю проти нашої вільної незалежної демократичної держави», - підкреслив Глава держави.
Президент нагадав, що в 2014 році майже сто відсотків газу, який споживала Україна, був російським. «Україна сиділа на газовій голці - газове постачання з Росії живило корупцію в нашій державі. Чомусь очі заплющувалися, коли ставилося питання про те, що треба забезпечувати закупівлю газу з ЄС і запроваджувати енергоефективність, щоб менше споживати газу і українська промисловість та економіка була більш конкурентноздатними», - зазначив Петро Порошенко. І лише три роки тому почалися рішучі заходи, завдяки яким в 2016 і 2017 роках Україна не споживала російський газ. Президент наголосив, що постачання газу в Україну було частиною російської гібридної війни. Він нагадав, як газові переговори з російською стороною починалися в середині грудня, провалювалися і з першого січня газ перекривався для України і Європи, щоб зруйнувати позицію української газотранспортної системи як надійного та гарантованого транзитера. «Провівши революційні заходи, ми сьогодні весь наш газ купуємо в Європі і не даємо більше шантажувати Україну», - підкреслив Глава держави.