«Статистика змінилась, якщо порівнювати із тим, що було ще кілька тижнів. Інфікованих коронавірусом менше. Вінниччина уже не є серед лідерів «ковідних» регіонів», — повідомив Голова ОДА Сергій Борзов.

Варто зазначити, що за останню добу найбільше підтверджених випадків зареєстровано у Дніпропетровській (1112), Харківській (595), Львівській (590), Київській (477) та Одеській (443) областях. Місто Київ теж серед перших - 537.

«У нас ситуація стабілізувалась. Це помітно і за кількістю тих, хто здає тести, і тих, хто телефонує на «103».
З 22 березня хворих з Вінниці не госпіталізують у районні «ковідні» лікарні – достатньо ліжок в обласному центрі», — наголосив Сергій Борзов.

Посадовець зазначив, що станом на ранок, завантаженість «ковідних» ліжок – 54,6%, з них кисневозалежними пацієнтами – 43,6%. Загалом на Вінниччині розгорнуто 3 494 ліжка (з підведеним киснем – 3210 (92%)).

«Головне - кисню в лікарнях вистачає. Минулого тижня область «заправили» на 16 тон кисню, про які я домовився. Можу запевнити: докладаємо максимум зусиль для підтримки медичної галузі, особливо в напрямку забезпечення киснем «ковідних» лікарень», — підкреслив Голова ОДА.

За словами керівника регіону, лише за останній тиждень:
- відновлено постачання медичного кисню з Львівського хімзаводу та забезпечено регулярні поставки кисню в область;
- постійно підтримується 12 годинний запас медичного кисню в ковідних закладах області;
- встановлено високопотужну кисневу станцію в Хмільницькій ЦРЛ (потужність- 560 л/ на хв.);
- на базі регіонального фтизіопульмонологічного Центру встановлено кисневу станцію на 9 т, 10 квітня відбулась заливка кисню (це тижневий запас для цього закладу!);
- укладені угоди на закупівлю кисневої станції за кошти місцевого бюджету в Жмеринській ЦРЛ - 2,7млн грн та в Могилів-Подільський ОЛІЛ – 2,8 млн грн. Та за кошти НЗСУ 3,5 млн. грн - у Крижопільській ЦРЛ;
- працюють кисневі станції на базі клінічного Центру інфекційних хвороб, МКЛ№1, ПБ№1, МКЛ№3, Ладижинської МЛ, Тростянецької ЦРЛ, Калинівській ЦРЛ;
- на базі ковідних закладів працює 677 концентраторів потужністю 10 л/хв.
Як зазначив Сергій Борзов, перебуває в процесі закупівля концентратора високої потужності (на 560 л/хв) та проведення кисневої мережі в обласному госпіталі ветеранів війни. Її там не було. Задіяно 4 млн грн обласного бюджету та 1 млн грн з міського бюджету.

«Утім, питання залишається дискусійним. У Департаменті охорони здоров’я області зазначають, що доцільно було б спрямувати ці кошти для розбудови обласного клінічного Центру інфекційних хвороб. Адже там є можливість відкрити ще 100 ліжок - повністю забезпечених киснем. До речі, є попередня домовленість із ПрАТ «Лінде Газ Україна» (м. Дніпро) (провідний виробник кріогенної продукції на ринку України) на поставку обладнання для зберігання та газифікації рідкого медичного кисню для обласного «Клінічного центру інфекційних хвороб», а також госпіталю ветеранів війни та ВОПНЛ ім. Ющенко», — повідомив керівник регіону.

Сергій Борзов акцентує — ця інформація потрібна для того, аби вінничани зрозуміли, чому в області не оголошено локдаун.

«Ми не «червоні» лише завдяки тому, що робота триває. Постійно! Так, сьогодні більше одужують, менше госпіталізують. Але є куди везти хворих. І для них є кисень!», — наголосив посадовець.

Щодо послаблення карантинних обмежень керівник регіону зауважив: «Коли діти підуть в школу?» - це питання чую часто. До 19 квітня усі школярі навчаються дистанційно. Приватні школи теж. У п’ятницю, 16 квітня, буде чергове засідання обласної комісії ТЕБ та НС, проаналізуємо ситуацію щодо захворюваності за тиждень. Можливо, щось змінимо у навчальному процесі».

Сергій Борзов переконаний — кожен має усвідомити соціальну відповідальність: щоб уникнути захворювання потрібно носити маски, зберігати дистанцію, мити руки і робити вакцинацію.

Бережіть себе і близьких людей!