Сьогодні, 7 квітня, Голова ОДА Сергій Борзов здійснив робочий візит до Шаргородської територіальної громади.

Разом із народними депутатами України Іриною Борзовою та Ларисою Білозір, Головою Вінницької обласної Ради Вячеславом Соколовим, а також очільником громади Володимиром Барецьким Сергій Борзов оглянув пам’ятки культурної спадщини краю – Синагогу ХVІ ст., Костел Святого Флоріана ХVІ ст. та Свято-Миколаївський чоловічий монастир, побудований у ХVІІІ ст. Ці пам’ятки разом складають «Історико-культурний центр духовності та злагоди».

Керівник регіону підкреслив, що Шаргород може претендувати на роль духовної столиці Вінницької області, адже його громада робить надзвичайно багато для розвитку культурного життя краю.
«Я особисто вражений яскравими і видатними місцями Шаргорода. Ми побачили сьогодні на одній площі і єврейську синагогу, і католицький костьол, і православний чоловічий монастир. Шаргород може цим пишатися. Це туристично привабливий маршрут, і ми маємо зробити все можливе для перетворення міста на потужний туристичний та культурний центр», – наголосив Голова ОДА.
Сергій Борзов зауважив, що Президент України Володимир Зеленський переконаний в необхідності розвитку туризму всередині країни, особливо, зважаючи на пандемію коронавірусу, коли логістика пересування зосереджена переважно територією країни.
Те, що робить громада Шаргорода для розвитку культурного життя – це приклад для інших громад Вінницької області, – резюмував Сергій Борзов.
Шаргородський міський голова Володимир Барецький зазначив, що Шаргород визнаний одним із семи чудес Вінниччини як центр духовності, миру і злагоди.
Синагога, католицький костьол і православний монастир. За всю історію Шаргорода в нас ніколи не було конфліктів між релігіями», — повідомив Володимир Барецький.
Нагадаємо, Шаргородська синагога – один із архітектурних пам’ятників єврейських общин Поділля, що виконувала роль не лише релігійного, а й суспільного центру життя єврейської громади. Зараз старовинний храм потребує масштабної реконструкції, тому мешканці Шаргорода намагаються привернути до цієї проблеми увагу якомога більшої кількості людей.
Костел святого Флоріана досі дивує своєю довершеною красою і досконалістю. Інтер’єр храму має оригінальне декоративне оздоблення – ліпнину та розписи циліндричного склепіння, які очевидно поновлені у 1717 р. під час реставрації костьолу. На пілонах та у бічних нефах з тонованого алебастру чотирнадцять композицій у скульптурній техніці горельєфу ілюструють церковний твір для хору та органа видатного австрійського композитора Ференца Ліста, Vіа Cruig «Хресна дорога» – «Чотирнадцять зупинок на страдницькій дорозі Христа».
Історія Свято-Миколаївського чоловічого монастиря веде свій початок з 18 століття. У 2000 році монахами Свято-Успенської Почаївської Лаври монастирю була подарована копія чудотворної Почаївської ікони Божої Матері. Святиня і понині займає центральне місце в обителі. Уже більше десяти років монастир відкритий для відвідувачів.
В рамках візиту також відбулась презентація будівництва єдиної на теренах Східної Європи Хресної Дороги. Проект "Хресна Дорога" шляху Ісуса Христа на Голгофу започатковано в місті у 2008 році. Будівництво отримало благословення Папи Римського Бенедикта XVI.
Хресна Дорога у Шаргороді будується на взірець єрусалимської Via Dolorosa. 14 зупинок у вигляді капличок, що ведуть від храму св. Флоріана на гору за містом. Ті, хто пройшов єрусалимською Хресною Дорогою, кажуть, що у Шаргороді навіть місцевість своїми ландшафтами подібна до Єрусалима: такі самі схили та пагорби.
Будівництво кожної з 14 капличок-стоянь взяли на себе місцеві католицькі та православні родини. Наразі усі каплички знаходяться на різних етапах будівництва. Але паломництва до ще недобудованої Хресної Дороги вже тривають: серед вірян склалася традиція чотири рази на рік проходити Хресною Дорогою у пошуку духовності та Божого благословіння. Тож жителі Шаргородської громади розуміють: необхідно докладати усіх зусиль задля того, аби в найближчі роки завершити будівництво святині.