Понад три тисячі уродженців Вінниччини є учасниками бойових дій в Афганістані.

168 наших земляків поклали свої голови на чужій землі.

182-оє поранених та 116-ть інвалідів – такий страшний підсумок цієї війни для Вінницької області. В глибокій шанобі схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув.

Ось уже 32, як ми, з року в рік згадуємо цю сумну статистику. 32 роки, відтоді, як на свою батьківщину повернулись наші воїни з тієї безглуздої афганської війни, на якій за чужу землю, за чужі політичні амбіції, за чужу країну віддали своє життя майже чотири тисячі українських військових, більшість з яких – це молоді хлопці, солдати строкової служби, яких після екстреної бойової підготовки одразу ж відправляли «виконувати інтернаціональний обов`язок».

Сьогодні, 15 лютого,  в День вшанування учасників бойових дій на території інших держав керівники області та міста, воїни – афганці, ветерани різних років та громадськість краю вшанували пам’ять українських військових, які загинули під час бойових дій. Голова облдержадміністрації Сергій Борзов, голова Вінницької обласної Ради Вячеслав Соколовий, секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, за участі керівника Вінницької обласної Спілки воїнів – інтернаціоналістів - Петра Кирилишина та разом із великим загалом ветеранів «афгану» з районів області, родичами загиблих хвилиною мовчання та військовим салютом вшанували пам'ять українців, які полягли у тій кривавій війні.

Обласна виконавча влада сьогодні намагається активно сприяти розвитку спілчанської діяльності воїнів – інтернаціоналістів, які брали участь в бойових діях на територіях інших держав, більшість з яких - саме в Афганістані, і серед них - понад три тисячі уродженців Вінницької області.

В полі зору керівництва облдержадміністрації - питання надання матеріальної допомоги членам сімей воїнів, загиблих в Афганістані,  ветеранам війни в Афганістані, забезпечення житлом осіб з інвалідністю в результаті бойових дій на території інших держав, лікування ветеранів – афганців в спеціалізованих та санаторних закладах охорони здоров`я, а також - якою може бути підтримка, в тому числі і фінансова громадських організацій ветеранів війни в Афганістані, соціальний захист ветеранів війни в Афганістані й військових конфліктів в інших зарубіжних країнах Міністерством у справах ветеранів України та Управлінням у справах ветеранів Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації.

В глибокій шанобі схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув… З вдячністю звертаємось до тих,  хто живе поряд з нами: літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму, звеличує честь та гідність воїнів, які самовіддано виконували свій обов’язок в горах та пустелях, в повітрі, в наступі та обороні, при врятуванні бойових товаришів та мирних жителів країни.

Дякуємо вам за вашу мужність, стійкість, витривалість.