У рамках робочої поїздки до Ямполя, 26 січня голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов обговорив з керівниками профільних служб та місцевою владою ключові пропозиції стосовно реалізації одного із найбільш масштабних проєктів – будівництва мосту «Ямпіль-Косеуць» через р.Дністер. 

Нагадаємо, що амбітну ідею озвучив Президент України Володимир Зеленський 12 січня на брифінгу після переговорів з Президентом Республіки Молдова Майєю Санду.

Наразі заплановано будівництво сучасної магістралі, яка з’єднає Київ та Кишинів. Це має скоротити подорож між столицями наших держав до 5 годин.

«Реалізація цього масштабного проєкту надасть змогу приблизно на 200 км скоротити шлях, якщо маршрут йтиме з Прибалтійських країн до Румунії або до Греції. Тож ми розглядаємо цей маршрут як досить перспективний. Також будівництво мосту стане новим поштовхом для подальшого розвитку м.Ямполя, що є вкрай важливим. Так, на сьогодні є паромна переправа, але саме будівництво мосту, на нашу думку, надасть можливість збільшити пасажиропотік між державами та регіонами», - зауважив Сергій Борзов.

Очільник області також зазначив, що проєкт реалізовуватимуть «з нуля», тобто з урахуванням нового техніко-економічного обґрунтування, що також передбачає узгодження багатьох аспектів з Республікою Молдова.

«Крім цього, має бути прийнята міжурядова угода сторін. І лише після цього буде прийнято рішення, де саме будуватиметься міст, де знаходитимуться контрольно-пропускні пункти на території України чи Республіки Молдова. Все це буде визначено відповідним проєктом. Безперечно, це має бути чіткий проєкт, з точно визначеними завданнями і датами його виконання», - пояснив Сергій Борзов.   

Нещодавно початковий етап будівництва прикордонного мостового переходу через річку Дністер на території Вінницької області обговорили в Офісі Президента України за участю очільника області, який увійшов до складу робочої групи.

«Проєкт є державним, тож кошти на його реалізацію також витрачатимуться з державного бюджету», - зауважив Сергій Борзов.

Загалом, до роботи над реалізацією проєкту залучені Державна прикордонна служба України, Вінницька обласна державна адміністрація, Укравтодор, обласна Рада, Державна митна служба,  а також місцева влада.

Будівництво мосту дозволить створити автомобільний транспортний коридор, який може стати найшвидшим маршрутом з центрального регіону України до країн Центральної та Південно-Східної Європи. Окрім активізації торгівлі та покращення людських контактів, ця магістраль відкриває інші можливості, зокрема, суттєво скорочує шлях до Румунії, Болгарії, Греції.