Кабінет Міністрів України під час чергового засідання 26 серпня схвалив проекти законів, що стосуються приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення.

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, дискусія про необхідність ухвалення Конвенції триває давно, і досі це питання стояло на місці. Для України — це насамперед захист прав дітей на повноцінне життя у колі родини.

«Звісно, наш пріоритет — щоб дитина мала повноцінне життя в колі сім’ї саме в нашій країні. Але якщо з тих чи інших причин цього не трапляється, то має бути цивілізована змога громадянам інших держав із країн-учасників Конвенції усиновити наших дітей», — зазначив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр також підкреслив, що ухвалення Конвенції сприятиме налагодженню міждержавної комунікації між країнами-учасниками Конвенції, щоб у випадку порушення прав дітей за кордоном, Україна змогла захистити їх та повернути назад.

«Більш того, додатковими змінами до законів ми пропонуємо посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення порядку усиновлення дітей, що позбавлені батьківського піклування. Деякі недобросовісні фірми не повинні займатися всиновленням за різноманітними сірими схемами, як це відбувалося в попередні роки. Прийняття цього пакета документів унеможливить такі речі», — сказав Денис Шмигаль.

Очільник Уряду наголосив: «Діти мають право, щоб їх виховували у безпечному середовищі, де їх люблять, цінують та піклуються про їхні потреби».