Сьогодні, 5 серпня, в онлайн режимі відбулась нарада з керівниками райдержадміністрацій. Головував на засіданні перший заступник голови ОДА Сергій Здітовецький. У нараді також взяв участь заступник голови ОДА Олександр Піщик.

Найголовніший акцент, на якому під час доповідей наголошували фахівці департаменту охорони здоров’я ОДА, обласного лабораторного центру МОЗ та Держпродспоживслужби області – необхідність проведення роз’яснень серед жителів області про небезпеку нехтування карантинними вимогами. Особливий наголос зроблений на важливості дотримання в районах карантинних обмежень, соціальної дистанції та маскового режиму.

Як зауважила фахівець департаменту охорони здоров’я ОДА Тетяна Бондаренко, в області зростає кількість хворих з важким перебігом пневмоній, які підлягають госпіталізації. Це відбувається, головним чином, через несвоєчасні звернення до лікарів.

На важливості вчасного звернення до лікарів наголосила і директор ДУ «Вінницький обласний лабораторний Центр МОЗ України» Валентина Зайцева. Вона поінформувала учасників наради про поточну ситуацію в області із захворюваності на коронавірус. Валентина Зайцева зазначила, що вчасне звернення до лікаря дозволяє зменшити ризик виникнення небезпечних ускладнень.

Учасники засідання також заслухали інформацію начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорія Сидорука щодо дотримання санітарних вимог закладами торгівлі та громадського харчування області. Торкнувся він під час своєї доповіді і питання відкриття дошкільних закладів та підготовки шкіл області до нового навчального року.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України щодо підготовки шкіл до навчального року, перш за все. потрібно провести комплекс необхідних заходів для забезпечення загальної безпеки та здоров’я учнів. Часу залишається обмаль,  тож вже сьогодні треба створити комісію, яка визначить ступінь готовності кожного закладу освіти до роботи і ця готовність має бути стовідсотковою, згідно всіх законодавчо визначених рекомендацій. Найголовніші вимоги: забезпечення матеріально-технічної бази, якісна питна вода, безпечна робота харчоблоку, підготовка відповідної документації та проходження медичного огляду працівниками школи тощо. І найголовніше – усі працівники школи мають змінити своє ставлення до проблеми та зрозуміти свою відповідальність за здоров’я дітей в цей період. Отже, враховуючи складну ситуацію із коронавірусом не лише в нашій області і в Україні, а загалом у світі, в освітніх закладах обов’язково потрібно передбачити медичних працівників і окреме приміщення-ізолятор», – наголосив Григорій Сидорук. А якщо неможливо у школі мати власного медичного працівника, можна укласти угоди на обслуговування з районними поліклініками. Водночас, посадовець зауважив, що наразі медичних працівників немає в половині шкіл області, а ізолятори мають заледве 10 % навчальних закладів.

Підбиваючи підсумки наради, Сергій Здітовецький доручив керівникам районів посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо протидії COVID-19 в області.