Такий основний меседж озвучив сьогодні голова облдержадміністрації під час наради з керівниками органів управління освітою райдержадміністрацій, міських рад, об’єднаних територіальних громад «Про підготовку до роботи у 2020-2021 навчальному році».

Розпочинаючи нараду, Сергій Борзов наголосив, що початок нового навчального року матиме свою специфіку у зв’язку з поширенням у світі хвороби COVID-19 і пов’язаним з цим карантином з 12 березня, який з початком літа став адаптивним: «В області наразі функціонує 771 заклад загальної середньої освіти. Цьогоріч умови навчання залежатимуть від епідеміологічної ситуації в Україні. Ми всі розуміємо, що  використання лише дистанційної форми навчання  позбавляє всіх учасників освітнього процесу живого спілкування та емоцій. Міністерство освіти і науки України  має намір організувати повернення до звичного режиму навчання, якщо це дозволятиме епідситуація. Наше завдання – створити якомога безпечніші умови в закладах освіти»,- зазначив керівник ОДА.

Сергій Борзов підкреслив, що відповідно до зонування територій по захворюваності на коронавірусну хворобу, навчання у закладах освіти буде проводитись так: у червоній зоні – дистанційно, у жовтій та помаранчевій застосовуватиметься змішана система навчання, у зеленій – звичайна очна школа.

«Вже зараз необхідно закуповувати засоби захисту, продумати чіткий розклад занять, забезпечити вільний рух дітей у приміщенні, систематичне прибирання та провітрювання. Обов’язок керівників закладів освіти - дбати про здоров’я працівників та учнів, створити безпечні і комфортні умови їх перебування у закладі»,- наголосив Сергій Борзов.

Більш детально про завдання та напрямки підготовки навчальних закладів області до роботи у  2020-2021 навчальному році поінформував заступник голови Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк.

«Щоб якісно підготувати навчальні заклади  до прийому дітей необхідно  у першу чергу провести регламентні роботи всіх систем життєзабезпечення: водо- , газо- та електропостачання, дотриматись умов пожежної безпеки і санітарних вимог. Усе це має бути незалежно від того, яка зона буде визначена для області», - зазначив  посадовець.

Окремо профільний заступник зупинився на аспектах впровадження національного проекту «Нова українська школа», зазначивши, що держава збільшила цьогоріч на 15% фінансування на НУШ (на область виділено 49,7 млн грн,освітньої субвенції, більше 40% з яких вже профінансовано), тож органам управління освітою на місцях, керівникам закладів необхідно консолідувати зусилля аби використати надані кошти на закупівлю обладнання, меблів  тощо.

Наступний важливий проєкт, який вперше реалізується в Україні, стосується налагодження належних умов для роботи харчоблоків у закладах освіти. «Цей проєкт є пріоритетним для нас,- зазначив Ігор Івасюк.

Ще одним пріоритетом було названо організацію роботи медичних пунктів у навчальних закладах, зокрема стоїть завдання укомплектувати їх до початку навчального року всім необхідним, провести моніторинг та вчасне списання медикаментів, у яких закінчився термін придатності.

Більш конкретно на питаннях, що стосуються харчування, питного режиму медичного забезпечення закладів освіти, а також  обов’язкових медоглядів педагогічних працівників до початку навчального року зупинився у своєму виступі виконуючий обов’язки начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.

«Підготовка навчальних закладів до нового навчального року в умовах карантину дійсно не просте завдання. Головне для нас – забезпечити безпечні умови перебування дітей в навчальних закладах. Перше, з чого необхідно розпочати – це перевірка готовності матеріально-технічної бази. Сюди входить якість поточних ремонтів, забезпечення шкільними меблями, облаштування кабінетів початкової школи у відповідності до стандартів НУШ. Також необхідно провести ревізію водогінної мережі та мереж водовідведення і теплопостачання, облаштування і утримання місця для ТПВ. Необхідно провести перевірку готовності фізкультурно-спортивної зони та ігрових майданчиків. Крім того, на початок навчального року – 1 вересня, всі навчальні заклади повинні мати протокол дослідження питної води з показниками, які відповідають нормативам»,- підкреслив Олександр Сорочан.

Голова облдержадміністрації у підсумку зазначив:  «Я ініціював нашу зустріч, запросив відповідальні служби саме для того,щоб ми завчасно і відповідально підготували освітні заклади до зустрічі з дітьми та студентами. Прошу як ніколи відповідально поставитися до цього завдання,- підсумував Сергій Борзов.