10 липня голова ОДА Сергій Борзов провів виїзний прийом в Козятинському районі.

Спілкування з представниками громади головою ОДА відбулося спільно із силовиками – обласним керівництвом поліції, прокуратури та СБУ, а також за участі районної та міської влади.

В ході прийому люди висловлювали надзвичайну стурбованість ситуацією із впровадженням нового адміністративно-територіального поділу Вінницької області, зокрема, щодо утворення на території області п‘яти районів та визначення їхніх майбутніх адмінцентрів. Лунали навіть погрози заблокувати майбутній виборчий процес та залізничне сполучення.

Дискусія точилася довкола визначення центром району м. Хмільник, м. Козятин чи міста Калинівка. У відповідь керівник регіону наголосив, що постановою Кабінету міністрів України  вже визначено центром майбутнього району місто Хмільник, однак Сергій Борзов запевнив, що колективне звернення громади м. Козятин з цього приводу передасть у відділ звернень Офісу Президента та до Верховної Ради України.

Як зауважив директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА Володимир Мережко, основним документом, яким керувалися під час прийняття такого рішення, є Методичні рекомендації щодо критеріїв формування адміністративно-територіальних одиниць субрегіонального районного рівня, затверджені Міністерством розвитку громад та територій України.

«Є цілий перелік конкретних напрямків, за якими відбувався відбір. Зокрема, це чисельність постійного населення, зона доступності до районного центру, компактність і нерозривність території та низка інших показників і критеріїв. Облдержадміністрація не вибирала жодного району. Згідно законодавства, це повноваження Уряду та Верховної Ради України», — підкреслив Володимир Мережко.

Керівник області так прокоментував ситуацію: «Для вирішення цього питання існує два шляхи: перший, це рішення суду, а другий — таке рішення затверджено Кабміном, але не проголосовано у Верховній Раді, тому необхідно звертатися до депутата, обраного по вашому мажоритарному округу для того, щоб він почув громаду та вніс подання у відповідний профільний комітет. Вирішення цього питання не залежить від обласної влади. Це тільки компетенції Верховної Ради України», —  резюмував Сергій Борзов.

Інше питання, яке турбує громаду Козятинського району, це заборгованість по виплаті заробітної плати за понад три місяці на комунальному підприємстві. Таке порушення трудового законодавства на підприємстві відбувається систематично. Громадяни написали звернення до органів прокуратури, однак, просили голову ОДА особисто звернути увагу для якомога швидшого вирішення проблеми.

«Щодо невиплати заробітних плат на комунальному підприємстві, повідомляю, що вчора в прокуратурі зареєстровано кримінальну справу з цього приводу і за результатами розслідування заявники будуть проінформовані», — зазначив Сергій Борзов.

Запитували громадяни і про шляхи забезпечення тимчасовим житлом внутрішньо переміщених осіб, які проживають в м. Козятин. Нагадаємо, що механізм закупівлі квартир для таких громадян регулюється державною субвенцією за формулою, відповідно до якої 30 % — це кошти місцевих громад, а 70 % — державна субвенція. В ході розмови зазначалося, що м. Козятин — єдине місто у Вінницькій області, яке системно просуває вирішення питання вже два роки поспіль. Пандемія коронавірусу внесла свої корективи у його реалізацію, тож громадяни хотіли дізнатися позицію облдержадміністрації з цього приводу.

«Вирішення цього питання, а відтак, і реалізація такої Державної програми на Вінниччині лежить в площині прийняття Козятинською міською радою рішення про виділення 30 % коштів для придбання такого соціального житла. Ми підготували і направили на Міністерство реінтеграції всі документи від обласної державної адміністрації, але, зрозуміло, що без рішення Козятинської міської ради  Міністерство свого рішення прийняти не може», — прокоментувала заступниця голови ОДА Наталя Заболотна.

На що Козятинський міський голова Олександр Пузир запевнив, що міська влада готова прийняти відповідне рішення.

Торкалися громадяни в розмові з головою ОДА і питання освіти, зокрема, формату, в якому має розпочатися новий навчальний рік, оскільки ця проблематика турбує не лише освітян, а й батьків та учнів.

«Формат початку навчального року залежить від епідеміологічної ситуації в Україні загалом. Вже в середині серпня-на початку вересня Міністерством освіти України спільно з головним санітарним лікарем України та Міністерством охорони здоров‘я України буде прийнято комплексне рішення щодо початку навчального року. Поки що ми жодним чином не можемо спрогнозувати амплітуду пандемії COVID-19», — зауважив Сергій Борзов.

Стурбовані жителі м. Козятин і якістю питної води. Йшла мова про необхідність передачі водоканалу на баланс міста, для проведення подальшої модернізації підприємства.

Козятинський міський голова Олександр Пузир так прокоментував це питання: «Бюджет міста за перше півріччя 2020 року недоотримав 16 млн грн. І таке невиконання бюджету спостерігається на всіх рівнях. Водночас, річні видатки на модернізацію водогону повинні становити орієнтовно 10-12 млн грн. Якщо ми зараз візьмемо водогін на баланс міста, а варто зазначити, що жодних офіційних листів про можливість такої передачі, не надходило, тоді з‘явиться можливість модернізувати, проте через значну затратність це можна зробити лише невеликими частинами. На жаль, сьогодні не найкращий час брати водогін на баланс міста, підприємство залишиться збитковим. З наступного року, якщо бюджет буде виконуватися, ми розпочнемо частково забирати водогін на баланс міста і здійснювати модернізацію», — запевнив Олександр Пузир.

Позиція керівника регіону з цього приводу чітка — для початку необхідно звернутися до обласної Держпродспоживслужби, аби провести експертизу якості питної води та отримати відповідні фахові висновки.